Cayennepeper

Cayennepeper staat bekend om zijn kruidige en pittige smaak die wordt veroorzaakt door de stof capsaicine. Capsaicine is wereldwijd onderzocht op zijn pijnreducerende effect, positieve effect op het hart- en bloedvatenstelsel en het vermogen om maagzweren te voorkomen. Hoe heter de peper, hoe meer capsaicine de peper bevat. Capsaicine is ook onderzocht op zijn effect op zenuwpijn, zoals bij artritis en psoriasis. Ook clusterhoofdpijnen en osteoartritis worden verminderd door de inname van capsaicine.

Verstopte neus
Capsaicine reduceert niet alleen pijn maar het zorgt ook voor het open gaan van een verstopte neus en het afvoeren van vastzittend slijm. Het is vergelijkbaar met stoffen die in verkoudheidsmedicatie te vinden zijn. Alleen werkt capsaicine veel sneller. Thee gezet van cayennepeper zorgt binnen een afzienbare tijd voor een open neus en de afvoer van snot en slijm.

Beta caroteen
De dieprode kleur van cayennepeper is te danken aan de hoge concentratie carotenoides zoals beta caroteen. Het lichaam zet deze antioxidanten om in vitamine A. Beta caroteen is nodig voor gezonde slijmvliezen en lijkt daardoor ook het risico te verkleinen op darmkanker en complicaties bij diabetes zoals zenuwschade en hartfalen.

Waar veel mensen denken dat pepers zoals cayenne een negatief effect hebben op de maagslijmvliezen blijkt juist dat cayenne de maag beschermt door bacteria, die binnen zijn gekomen door voedsel, te doden. Bovendien stimuleert het de slijmvliezen om sappen aan te maken die het ontwikkelen van maagzweren voorkomen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het innemen van cayennepeper de kans op maagzweren verkleint.

Omdat cayennepeper van chilipepers wordt gemaakt en deze behoren tot de nachtschade familie (zoals aubergine, tomaten en aardappelen) kan men er allergisch voor zijn.

MMV advies
Cayennepeper past prima binnen het Moerman- of NTTT dieet, maar gebruik wel kleine hoeveelheden.

Latijnse naam: 
Capsicum Frutescens

Technische naam capsaisine
8-methyul-N-vanillyl-6nonenamide

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,35 mg
Vitamine B2 0,90 mg
Vitamine C 80 mg
Calcium 150 mg
Kalium 2100 mg

Bevat ook beta caroteen en capsaicine.

Literatuur:

  • Dou D. et al. Tumor cell growth inhibition is correlated with levels of capsaicin present in hot peppers. Nutr Cancer. 2011;63(2):272-81. doi: 10.1080/01635581.2011.523497.
  • Hautkappe M, Roizen MF, Toledano A, et al. Review of the effectiveness of capsaicin for painful cutaneous disorders and neural dysfunction. Clin J Pain 1998 Jun;14:97-106. 1998.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.