Citroen

MMV AANRADER

De citroen is onmisbaar in de keuken, voor zowel het op smaak brengen van gerechten als voor onze gezondheid. 

Uniek
Citroenen zitten bomvol fytonutrienten, vitamine C en flavonoiden. Het unieke aan de flavonoiden die te vinden zijn in citroenen is dat ze werken als een natuurlijk antibioticum. Citroenen hebben een anti-bacteriële en antivirale werking. In combinatie met vitamine C voorkomt het verkoudheden en griep door de werking als antioxidant, en versterkt het ons immuunsysteem.

Vitamine C is een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en de ontwikkeling van kanker. 

Pilvorm
Bovendien voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen zodat het zich niet aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie vitamine C hoger is maar deze pillen bevatten geen fytonutriënten. Het blijft dus belangrijk om (ook) de citroen te eten.

Limonoïde
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er in citroenen een unieke stof is te vinden genaamd limonoïde. Limonoïde helpt verschillende kankersoorten aan te vallen waaronder mond-, huid-, long-, borst-, maag-, en darmkanker. Het voordeel aan limonoïde is dat het veel langer in het lichaam aanwezig blijft dan bijvoorbeeld phenolen uit groene thee en chocolade.
Op dit moment lopen er onderzoeken die uit moeten wijzen of limonoïde in verband kan worden gebracht met verlaging van het cholesterol. Labresultaten wijzen namelijk uit dat menselijke levercellen minder apo B produceren wanneer ze zijn blootgesteld aan limonoïde. Apo B is een proteïne dat behoort tot de LDL (slechte) cholesterolmolecuul; meer apo B zorgt voor meer LDL cholesterolmoleculen.

Ook zorgt de citroen voor een hoger zuurstofgehalte in het bloed door de bloedcirculatie te stimuleren.

MMV advies
Het dagelijkse gebruik van citroen wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Citrus Limon

Wanneer te verkrijgen: 
mei-augustus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine C 50 mg
Kalium 140 mg

Bevat ook flavonoiden.

Literatuur:

  • Ogata S, Miyake Y, Yamamoto K, et al. Apoptosis induced by the flavonoid from lemon fruit (Citrus limon BURM. f.) and its metabolites in HL-60 cells. Biosci Biotechnol Biochem 2000 May;64(5):1075-8. 2000. PMID:13120.
  • Rodrigues A, Sandstrom A, Ca T, et al. Protection from cholera by adding lime juice to food – results from community and laboratory studies in Guinea-Bissau, West Africa. Trop Med Int Health 2000 Jun;5(6):418-22. 2000. PMID:13180.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.