Citroenmelisse

De naam citroenmelisse is afgeleid van het Oudgriekse woord Melisse wat honingbij betekent. Citroenmelisse trekt veel bijen aan en is dan ook een belangrijke producent van nectar, de basis voor honing.
De lichtgroene, zachte, hartvormige blaadjes van het kruid citroenmelisse lijken wat op muntblaadjes, maar zijn veel kleiner. De blaadjes ruiken sterk naar citroen en geven bij gebruik een gerecht een frisse citroenachtige smaak. Voeg citroenmelisse vlak voor serveren aan een gerecht of drank toe. 

Tegen verkoudheid
Citroenmelisse komt van oorsprong uit Europa en wordt veel gebruikt in de kruidengeneeskunde. Het kan helpen bij de preventie en behandeling van verkoudheid en reduceert naar men denkt de groei van tumoren. Het heeft een kalmerende werking op de zenuwen en spijsvertering en is heilzaam bij het onder controle houden van hartkrampen.
Citroenmelisse is rijk aan rozemarijnzuur en caffeinezuur, krachtige antioxidanten die oxidatieve stress tegengaan. Deze zuren hebben ook een effectieve werking tegen, onder andere, het herpesvirus en de candidaschimmel.

Ontstekingsremmend
Hiernaast bevat citroenmelisse eugenol, een stof die een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft.
Wetenschappelijk onderzoek uit 2010 laat zien dat de inname van citroenmelisse oxidatieve stress die veroorzaakt wordt door straling, reduceert.
Een studie onder kinderen onder de twaalf jaar liet zien dat een mix van valeriaan en citroenmelisse hielp bij het in slaap vallen en rusteloosheid dempte.

Citroenmelisse is ook een effectief kruid om muggenbeten te voorkomen. De citroengeur van citroenmelisse verstoort de werking van de reukorganen van de mug waardoor het zijn ‘prooi’ niet meer kan vinden.

Latijnse naam: 
Melissa officinalis

Wanneer te verkrijgen: 
maart-september

Literatuur:

  • de Sousa AC, Alviano DS, Blank AF, Alves PB, Alviano CS, Gattass CR. Melissa officinalis L. essential oil: antitumoral and antioxidant activities. J Pharm Pharmacol. 2004;56(5):677-81.
  • Mazzanti G, Battinelli L, Pompeo C, Serrilli AM, Rossi R, Sauzullo I, et al. Inhibitory activity of Melissa officinalis L. extract on Herpes simplex virus type 2 replication. Nat Prod Res. 2008;22(16):1433-40.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.