Courgette

Courgettes zijn niet alleen smakelijk in de keuken maar ook gemakkelijk zelf te verbouwen in eigen tuin of op eigen balkon. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die een positief effect hebben op onze gezondheid.

Salvestrolen
Courgettes bevatten vitamine A, vitamine B, maar ook fytonutriënten en polyfenolen. Juist deze fytonutriënten, die de naam salvestrolen hebben meegekregen, zijn de laatste decennia grotendeels uit de voeding verdwenen, behalve uit biologische producten.
Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen, verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking. 
Tot dusver is in het laboratorium (in vitro) aangetoond dat salvestrolen celdood bevorderen in cellen afkomstig van hersen-, borst-, prostaat-, colon-, ovarium-, testikel- en longkanker.

Goed voor de ogen
Behalve dat courgettes een antikankerwerking hebben, zijn courgettes bij uitstek goed voor de ogen. Niet alleen omdat er vitamine A in zit, maar ook omdat ze de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine bevatten. Deze twee voedingscomponenten voorkomen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie of grauwe staar.

We denken vaak dat we hiervoor wortelen moeten eten, maar sinds we weten dat deze fytonutriënten ook veel bijdragen aan gezonde ogen staat courgette eigenlijk hoger op de lijst van groenten die gezond zijn voor de ogen.
De zaadlijsten in de courgette niet verwijderen. Ze bevatten gezonde polyfenolen.

Latijnse naam: 
Cucurbita Pepo

Wanneer te verkrijgen: 
juli-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,06 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Vitamine B6 0,15 mg
Vitamine B11 40  mcg
Vitamine C 15 mg
Kalium 200 mg

Bevat ook fytonutrienten en polyfenolen.

Literatuur:

  • Ghebretinsae AG, Thulin M and Barber JC. Relationships of cucumbers and melons unraveled: molecular phylogenetics of Cucumis and related genera (Benincaseae, Cucurbitaceae). Am J Bot. 2007 Jul;94(7):1256-66. 2007.
  • Potter G.A., Burke M.D. Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomol. Medicine 2006; 21(1):34-36.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.