Couscous

Couscous is een traditioneel Noord-Afrikaans gerecht dat gemaakt wordt van durumtarwe. Het deeg wordt in bolletjes gedraaid en gedroogd. Een andere variant is de couscous van parelgierst die ook vaak gegeten wordt in Noord-Afrika en meer gezondheidsvoordelen heeft dan de variant van durumtarwe.

Smaakvol
Couscous is gemakkelijk te bereiden door het korte tijd in gekookt water te laten wellen (traditioneel wordt couscous twee keer gestoomd in speciale couscouspannen). Het wordt meestal gecombineerd met gestoomde groenten (uit bijvoorbeeld een tajine) en vlees of vis maar het is  ook in zoete gerechten gecombineerd met specerijen en gedroogd fruit een smaakvol ingrediënt.

Witmeel
Couscous is meestal van witmeel gemaakt. Daarom past het niet binnen Moerman- of NTTT dieet. Maar kies je voor de volkoren variant, die in natuurwinkels vaak wel te verkrijgen is, dan kan het preventief een mooie aanvulling zijn. Voor mensen die kanker hebben gehad is het verstandiger om slechts incidenteel couscous te gebruiken. Voor kankerpatiënten blijft het advies om geen couscous te eten. 

EKO
Wanneer er gekozen wordt voor het eten van couscous is het belangrijk om te kiezen voor een couscous met EKO-keurmerk. De (niet biologisch verbouwde) tarwe waar couscous tegenwoordig van gemaakt wordt, is veel minder gezond dan vroeger en zit vaak vol pesticiden. Wordt er voor een biologische variant gekozen dan is de couscous een stuk gezonder.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,40 mg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,08 mg
vitamine B11 7 mcg
Vitamine C 5 mg
Natrium 270 mg
Kalium 190  mg
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.