Dadel (gedroogd)

De dadel is een steenvrucht en wordt vers of gedroogd gegeten. Hij wordt gebruikt als vervanger van suiker in tal van gerechten. Door de grote hoeveelheid vezels die de dadel bevat, maakt het bijvoorbeeld een taart of cake voedzamer en gezonder. Bovendien zijn natuurlijke vruchtensuikers beter voor het lichaam dan geraffineerde suikers. Ook smaken dadels goed in hartige gerechten zoals tajines van gestoofde groenten. Tijdens de vastenmaand Ramadan worden dadels traditioneel bij zonsondergang gegeten.

Weerstand
Dadels zijn rijk aan vitamine A en B en zitten boordevol ijzer, magnesium, fosfor, selenium en vezels. Verse dadels smaken meer naar honing en bevatten meer vitamine C en minder suiker dan gedroogde dadels. Vooral vitamine B6 is goed vertegenwoordigd in de dadel. Vitamine B6 is erg belangrijk voor onze weerstand en de spijsvertering. Het zorgt ervoor dat vet sneller wordt verbrand en het geeft het lichaam energie. Dadels bevatten ook tanninen, die een onstekingsremmende werking hebben. Luteïne en zeaxanthine zijn eveneens  in dadels te vinden. Deze stoffen schakelen vrije radicalen in ons lichaam uit waardoor kanker kan worden voorkomen. Wetenschappelijk ondezoek heeft aangetoond dat zeaxanthine leeftijdsgerelateerde staar doet voorkomen.

Suikers
Dadels zitten vol met fructose en dextrose en een paar dadels geven je een snelle energieboost. Dit hoge suikergehalte maakt de dadel ongeschikt voor kankerpatiënten. 

Goed wassen
Voor wie ervoor kiest om dadels te eten, is het belangrijk om de dadels goed af te wassen  aangezien de kleverigheid van de dadel ervoor zorgt dat zich allerlei stoffen aan de dadel hechten. Was ze goed onder de kraan af of week ze in water waardoor ze meteen beter  zijn te verwerken in gerechten.

MMV advies
NTTT artsen raden het gebruik van dadels af voor kankerpatiënten en voor mensen die kanker hebben gehad. Preventief is de dadel een geschikt middel om af en toe als suikervervanger te gebruiken, of natuurlijk direct te consumeren. Maar niet dagelijks, en geen grote hoeveelheden. De gedroogde dadel is ook niet opgenomen in het Klassieke Moermandieet. De verse dadel mag in het Moermandieet wel gegeten worden, omdat het suikergehalte daarin veel lager is, maar dan nog steeds alleen met mate. De hoeveelheid vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten zijn in verse dadels wel hoger dan bij de gedroogde dadels. Bij het NTTT dieet is ook de verse dadel niet toegestaan voor kankerpatiënten, omdat de NTTT artsen het suikergehalte ook in de verse dadel nog te hoog vinden. Verse dadels zijn moeilijk verkrijgbaar, de meeste dadels die u ziet zijn gedroogd. Gedroogde dadels zijn gerimpeld, verse dadels zijn bol en glad en worden meestal verkocht terwijl ze nog aan takjes zitten. 

Latijnse naam: 
Phoenix dactylifera

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (oogst november-december).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 20 mcg
Vitamine C 15 mg
Fosfor 30 mg
Kalium 400 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook selenium.

Literatuur:

  • Arshad HR, et al. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Int J Clin Exp Med. 2014; 7(3): 483–491. Published online Mar 15, 2014.
  • Vayalil PK. Antioxidant and antimutagenic properties of aqueous extract of date fruit (Phoenix dactylifera L. Arecaceae). J Agric Food Chem. 2002 Jan 30;50(3):610-7.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.