Druif (zure)

Druiven zijn bij onderzoekers al jaren een geliefd onderwerp voor onderzoek.  Dit komt mede doordat op elk continent druiven gekweekt kunnen worden en ze in bijna elk dieet voorkomen.

Verouderd
Jaarlijks wordt de lijst van positieve effecten op onze gezondheid langer en langer. Druiven bevatten veel vitamines uit de B-groep. Het gaat hierbij om de vitamines B1, B2, B3, B4, B5 en B6. 

Antioxidanten
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de honderden antioxidanten die te vinden zijn in druiven helpen bij
– het voorkomen van het overactief worden van bepaalde zuurstof gerelateerde enzymen
– het beschermen van celmembramen tegen vrije radicalen
– het verlagen van de hoeveelheid zuurstofreactieve moleculen in ons bloed
– het verminderen van het oxideren van vetten
– het verminderen van oxidatieve stress

Ontstekingsremmend
Naast deze positieve effecten die geleverd worden door de antioxidanten hebben druiven ook een sterk ontstekingsremmend effect. Dat is weer gunstig voor  hart  en bloedvaten. Dit is dan ook een van de redenen waarom wetenschappers aanraden om regelmatig een glaasje rode wijn te drinken. Wetenschappers verwachten dat de ontstekingsremmende werking en de antioxidanten ervoor zorgen dat verzadigde vetten geen schade  kunnen toebrengen aan hart en bloedvaten.

Reinigende werking
Andere positieve effecten op ons hart- en bloedvatenstelsel zijn

  • het laag houden en verlagen van de bloeddruk
  • het laag houden en verlagen van cholesterol
  • het reduceren van LDL-oxidatie
  • bloedverdunnend
  • het beschermen van de vaatwanden
  • het verhogen van de hoeveelheid glutathione in ons bloed.

Al met al kan er geconcludeerd worden dat druiven een sterk reinigende werking hebben op ons hart- en bloedvatenstelsel.

Diabetici
Er komen veel druivensuikers in druiven voor. Toch kunnen  druiven gegeten worden door diabetici. Druiven zorgen er zelfs voor dat de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. Hoogstwaarschijnlijk zijn de fytonutri├źnten die in druiven zitten hier verantwoordelijk voor.

MMV advies
Door hun ontstekingsremmende werking en het verminderen van oxidatieve stress in ons lichaam kunnen we stellen dat druiven een antikankerwerking hebben. De drie soorten kanker waar vooral onderzoek naar is gedaan, zijn borst-, darm- en prostaatkanker. Uit deze onderzoeken is gebleken dat druiven enzymen bevatten die uitzaaiingen remmen. Toch wordt door de NTTT artsen aangeraden om voorzichtig te zijn met druiven wanneer u kanker heeft. Ze mogen wel gegeten worden, maar slechts incidenteel, vanwege het hoge gehalte aan suikers. Moerman raadde druiven sterk aan, maar alleen de zure druiven. Helaas zijn die nu bijna niet meer verkrijgbaar. De zoete druiven, zoals die nu gegeten worden, mochten van Moerman helemaal niet worden gegeten. De zure druiven zijn nog verkrijgbaar via eigen teelt, en soms via een goede reformwinkel. 

Latijnse naam: 
Vitis Vinifera

Wanneer te verkrijgen: 
augustus-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 1 mcg
Vitamine C 2,5 mg
Kalium 190

Bevat ook flavonoiden

Literatuur:

  • Bertelli AA and Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. 2009.
  • Kwon GT, Jung JI, Song HR et al. Piceatannol inhibits migration and invasion of prostate cancer cells: possible mediation by decreased interleukin-6 signaling. J Nutr Biochem. 2011 Apr 14. [Epub ahead of print]. 2011.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.