Framboos

MMV AANRADER

Framboos is familie van de roos en is overal in het wild in Nederland te vinden. Frambozen groeien vaak aan bosranden en op open plaatsen in het bos. Het kleine dieproze vruchtje is een van de gezondste vruchten ter wereld. Als de framboos op z’n rijpst is, zit de vrucht boordevol antioxidanten (10x zoveel als in broccoli), vitaminen, ketonen en polyfenolen.

Ellaginezuur
Behalve dat de vitaminen en mineralen in de framboos zorgen voor een ontstekingsremmende werking en het verminderen van oxidatiestress in ons lichaam is deze vrucht een bron van ellaginezuur. Dit polyfenol komt voor in alle rozengewassen en is een zeer gezond fytonutriënt. Het behoort tot de sterkere anitioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ellaginezuur ook zorgt dat kankercellen afsterven en dat gezonde cellen gestimuleerd worden om gezond te blijven in plaats van te veranderen in kankercellen.

Leukemie
De framboos bevat naast ellaginezuur ook cyanidine-3-glucosylrutinoside, volgens wetenschappelijk onderzoek een stof die het spierherstel na grote fysieke inspanningen stimuleert. Er is ook cyanidin-3-rutinoside te vinden in de framboos. Dit polyfenol werkt volgens wetenschappelijk onderzoek goed ter voorkoming van leukemie of bloedkanker.
Een andere fytonutriënt in de framboos is kaempferolte. Deze stof heeft een positief effect op de algemene vitaliteit en de energiehuishouding. Verder zit er quercetine in, een flavonol die als antioxidant werkt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat quercetine een antitumorwerking heeft. Daarnaast is de quercetine een histamineremmer. Hierdoor worden allergische reacties minder hevig. 

Mondkanker
Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een gel geproduceerd van de zwarte framboos een gunstig effect heeft op mondkanker. Het is een krachtig antikankermiddel waarmee tumoren van verschillende patiënten met mondkanker verdwenen of verminderden. De zogeheten anthocyaninen zijn hierin de werkende bestanddelen. In het onderzoek moesten patiënten 42 dagen viermaal daags de gel op de tumoren/plekken (voorstadium van mondkanker) smeren. Na afloop van de proefperiode waren de vlekken bij de helft van de proefpersonen verbeterd en in een aantal gevallen zelfs compleet verdwenen.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van frambozen wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Rubus Idaeus

Wanneer te verkrijgen: 
juni-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,07 mg
Vitamine B11 25 mcg
Vitamine C 25 mg
Fosfor 40 mg
Kalium 170 mg
Magnesium 25 mg

Bevat ook polyfenolen, ketonen en anthocyaninen.

Literatuur:

  • Bowen-Forbes CS, Zhang Y and Nair MG. Anthocyanin content, antioxidant, anti-inflammatory and anticancer properties of blackberry and raspberry fruits. Journal of Food Composition and Analysis, Volume 23, Issue 6, September 2010, Pages 554-560.
  • Ravoori S, Vadhanam MV, Aqil F et al. Inhibition of estrogen-mediated mammary tumorigenesis by blueberry and black raspberry. J Agric Food Chem. 2012 Jun 6;60(22):5547-55. Epub 2012 May 22.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.