Garnaal

Garnalen behoren tot de kleine kreeftachtigen en hebben hun skelet aan de buitenzijde van hun lichaam zitten. De meeste soorten leven in zee maar ze komen ook wel voor in zoet water.

Garnalen leven vaak op de zandbodem en staan onderaan de voedselketen. Ze zijn de aas- en resteneters van de zee. Om deze reden bevatten ze dan ook vaak veel schadelijke stoffen.

Kleur
Daar staat tegenover dat de  garnaal  redelijk wat antioxidanten bevat. De twee meest bijzondere antioxidanten zijn astaxanthine en selenium. 
Astaxanthine zorgt voor de kleur van de garnaal die kan variëren tussen grijs en oranje. Deze stof is momenteel erg in trek onder wetenschappers vanwege zijn ontstekingsremmende werking en werking als antioxidant.
Het selenium  in garnalen  is vooral bijzonder omdat het goed door het menselijk lichaam wordt opgenomen. Een seleniumtekort kan long- en hartfuncties negatief beïnvloeden.

Omega 3
Net als vette vis bevatten garnalen omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie. De garnaal is vergelijkbaar met een medium vette vis. 

MMV advies
De garnaal is niet toegestaan in het Moermandieet vanwege de dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram). Binnen het NTTT dieet zijn garnalen beperkt toegestaan. Voor kankerpatiënten worden garnalen helemaal afgeraden, na kanker en preventief kan deze vissoort incidenteel worden gegeten. 

Latijnse naam: 
Crangon crangon

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,03mg
Vitamine B6 0,13 mg
Vitamine B11 7 mcg
Vitamine B12 0,80 mcg
Vitamine C 1,9 mg
Vitamine D 0,5 mg

Literatuur:

  • Bugel SH, Sandstrom B and Larsen EH. Absorption and retention of selenium from shrimps in man. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, Volume 14, Issue 4, April 2001, Pages 198-204.
  • Yanar Y, Celik M and Yanar M. Seasonal changes in total carotenoid contents of wild marine shrimps (Penaeus semisulcatus and Metapenaeus monoceros) inhabiting the eastern Mediterranean. Food Chemistry, Volume 88, Issue 2, November 2004, Pages 267-269.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.