Haring

Vlaggetjesdag is voor mening Nederlander een dag om naar uit te kijken. Eindelijk kan er weer heerlijke verse haring gegeten worden. Doordat haring een vette vis is, is deze ontzettend gezond.

Rauw
Er zijn mensen die er niet aan moeten denken om ‘rauwe’ haring te eten. Maar rauw gegeten wordt de haring tegenwoordig al lang niet meer. In Nederland is het namelijk verplicht om de haring in te vriezen voordat deze geconsumeerd mag worden. Dit zorgt ervoor dat de haringworm, een parasiet die soms in haring voorkomt, het loodje legt. Ook wordt er zout aan de haring toegevoegd, wat ervoor zorgt dat er in de haring verschillende enzymen worden aangemaakt. De haring is dus allang niet meer rauw wanneer deze in de viswinkel vers te koop is.

Aanbevolen
Haring is een vette vissoort. Vanwege de omega-3 vetzuren in vette vis wordt het aanbevolen deze in het dieet op te nemen. Omega-3 vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie. Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die minstens een keer per week vette vis eten het risico op nierkanker aanzienlijk (zo’n 44 procent) omlaag brengen. Magere vis bood deze bescherming niet. 

Toxines
Nadeel van vis is dat deze verontreinigd is, het bevat toxines. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van vis (met name vette vis) de nadelen overstijgt van de effecten van de intoxicatie met de toxines die in een vis zitten. Er is vooral onderzoek gedaan naar vette vis. Niet naar visoliecapsules. Maar het lijkt logisch om de effecten van vette vis toe te schrijven aan onder andere de visolie. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor kleine vissoorten (zoals de haring) aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels.

MMV advies
Haring is net zoals alle andere vissoorten niet toegestaan in het Moermandieet vanwege de dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram vis). Binnen het NTTT dieet is deze vissoort wel toegestaan, niet bewerkt, maar alleen vers. Voor kankerpati├źnten slechts incidenteel.  

Latijnse naam: 
Clupea harengus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,04 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,22 mg
Vitamine B6 0,45 mg
Vitamine B11 6 mcg
Vitamine B12 8,5 mg
Vitamine D 10 mg

Bevat ook vitamine C, fosfor en kalium.

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.