Horsmakreel

De horsmakreel is een vis uit de familie van de baarsachtigen en is net als de makreel een vette vis.

Horsmakreel komt voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. Het vlees is blank maar wordt donkerder tegen de huid, Daar zit dan ook veel ijzer.

Omega 3
Omdat vette vis, zoals makreel, omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie. 

Toxines
Nadeel van vis is dat deze verontreinigd is, het bevat toxines. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van vis (met name vette vis) de nadelen overstijgt van de effecten van de intoxicatie met de toxines die in een vis zitten. Er is vooral onderzoek gedaan naar vette vis. Niet naar visoliecapsules. Maar het lijkt logisch om de effecten van vette vis toe te schrijven aan onder andere de visolie. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor kleine vissoorten aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels. De horsmakreel staat redelijk hoog in de voedselketen en bevat daardoor wat meer schadelijke stoffen dan bijvoorbeeld makreel.

MMV advies
Horsmakreel is net zoals alle andere vissoorten niet toegestaan in het Moermandieet vanwege de dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram vis). Binnen het NTTT dieet is deze vissoort wel toegestaan, niet bewerkt, maar alleen vers. En voor kankerpati├źnten alleen incidenteel. 

Latijnse naam: 
Trachurus trachurus

Wanneer te verkrijgen: 
augustus-december

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 1 mg
Vitamine B1 0,10 mg
Vitamine B2 0,30 mg
Vitamine B6 0,20 mg
Vitamine B11 8 mcg
Vitamine B12 8,50 mg
Vitamine D 4 mg
Fosfor 200 mg
Kalium 270 mg
Natrium 290 mg

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.