• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 artikelen
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 2, 2023 Grote schoonmaak 1
Uitzicht 1 2023, Veerkracht 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Recepten
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Suiker
    • Supplementen
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
  • Gezond Leven
    • Voeding
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
    • Uit eten met Moerman
  • Zelfonderzoek
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Uitzicht
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Agenda
  • Over
    • Lid worden
    • Bestuur
    • Geschiedenis
    • In de regio
    • Amnestie
    • Steun ons
    • ANBI
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Kabeljauw

Kabeljauw

Kabeljauw komt zowel  in de Atlantische Oceaan als in de Noordzee voor en kan wel anderhalve meter lang worden.

Stokvis
Kabeljauw is in diverse varianten terug te vinden in de keuken en op ons bord. Zo kennen we de lekkerbek, kibbeling en -in gedroogde vorm-  de stokvis. De lever wordt vaak als basis voor levertraan gebruikt.

Stofzuiger
Kabeljauw is een magere vis en bevat dan ook veel minder (gezonde) omega-3 vetzuren dan bijvoorbeeld zalm of makreel. Kabeljauw wordt wel de “stofzuiger van de zeebodem” genoemd omdat deze vis werkelijk alles eet. Hierdoor bevat kabeljauw veel schadelijke stoffen.

MMV advies
Kabeljauw is net als alle andere vissoorten niet toegestaan in het Moermandieet, vanwege de dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram vis). Binnen het NTTT dieet wordt kabeljauw afgeraden bij en na kanker. Preventief kan kabeljauw incidenteel gegeten worden.

Latijnse naam: 
Gadus morhua

Wanneer te verkrijgen: 
november-april

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine A 0,11 mg
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B2 0,15 mg
Vitamine B6 0,15 mg
Vitamine B11 8 mcg
Vitamine B12 2 mcg
Kalium 380 mg
Fosfor 265 mg

Bevat ook selenium.

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.
Kabeljauw 3

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker in remissie Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.
Lambers vegan ijzer complex 4
Tradeline 5
De Roode Roos 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2023 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok