Kardemom

Kardemom is de peul van een plant uit de gemberfamilie. Samen met saffraan en vanille behoort kardemom tot de duurste specerijen. 

In speculaas
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak en toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) gebruikt.

In India is kardemom een gewild ingredi├źnt in kruidenmengsels zoals curry en garam masala.

Rijk aan mineralen
Kardemom is rijk aan mineralen zoals ijzer en mangaan. Mangaan stimuleert het lichaam om vrije radicalen onschadelijk te maken. Hiernaast bevat kardemom ook zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium en B vitaminen (in hele lage concentraties).

Bij maagklachten
Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem. Kardemom bevordert de spijsvertering en stilt kramp.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kardemom ook een antikankerwerking zou kunnen hebben. Onderzoekers ontdekten dat een extract van zwarte peper en kardemom het immuunsysteem significant versterkt en de ontstekingsreactie reguleert.

Een andere studie liet zien dat de combinatie van kaneel en kardemom een potentieel kankervernietigende werking heeft. Kaneel en kardamom samen verkrijgen hun antikankerwerking door een ontstekingsremmende werking, een anti-proliferatieve werking en en pro-cytotische activiteit. Het mengsel bevordert hiernaast het afsterven van darmkankercellen.

Latijnse naam: 
Elettaria cardamomum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Bhattacharjee B, Chatterjee J. Identification of proapoptopic, anti-inflammatory, anti- proliferative, anti-invasive and anti-angiogenic targets of essential oils in cardamom by dual reverse virtual screening and binding pose analysis. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(6):3735-42.
  • Majdalawieh AF, Carr RI. In vitro investigation of the potential immunomodulatory and anti-cancer activities of black pepper (Piper nigrum) and cardamom (Elettaria cardamomum). J Med Food. 2010 Apr;13(2):371-81. doi: 10.1089/jmf.2009.1131.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.