Kastanje

Een kastanje zul je in de Nederlandse keuken niet vaak tegenkomen, of het moet in die van een van de betere restaurants zijn. Met name in de zuidelijke landen is dat wel anders, daar is het namelijk in de herfst gebruikelijk kastanjes te poffen. Bij  ons is de kastanje echter een vrij onbekend ingredient. Dat is jammer want de kastanje bevat verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Vitamine C!
De tamme kastanje (castanum sativa) is de enige noot (eigenlijk een zaad) met een hoge concentratie vitamine C. Deze vitamine is een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en met de remming van kanker.
Bovendien voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie vitamine C hoger is maar deze pillen bevatten geen fytonutriënten.
Verder zitten kastanjes boordevol vitamine B6, thiamine, folaat, mangaan, riboflavine, niacine en pantotheenzuur.

Doorbloeding
De wilde of witte kastanje (aesculus hippocastanum) bevat aesculine en aescine, versterkers voor bloedvaten, vooral voor fijnere aders en haarvaten in ons lichaam. Deze stoffen maken de binnenkant van de vaten schoon en zorgen voor de juiste spanning in de aders. Dat geeft een betere doorbloeding in de weefsels. 

Anders dan andere zaden, bevat de kastanje onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten. Hierdoor heeft de kastanje een laag caloriegehalte en bevat ze zelfs meer zetmeel dan aardappels. Eveneens zijn proteïnes en vezels in de kastanje te vinden. Kastanjes zijn bij uitstek geschikt voor mensen die moeten aansterken na een zware ziekte of medicijnkuur. De toepassing hiervan vindt met name plaats in de fytotherapie.

Glutenvrij
Kastanjes kunnen vers, gedroogd, gepoft of gekookt gegeten worden. Ook kunnen kastanjes tot meel worden vermalen, waardoor een glutenvrij meel ontstaat. 

Omdat kastanjes (anders dan noten zoals amandelen en walnoten) voor vijftig procent uit water bestaan, is het belangrijk verse kastanjes in de koelkast te bewaren.
Gaat u zelf kastanjes rapen, dan is het belangrijk om zeker te weten dat het tamme kastanjes zijn. Deze hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje. Wilde of witte kastanjes (ook wel paardenkastanjes genoemd) vinden hun toepassing met name in de fytotherapie.

Latijnse naam: 
Castanea

Wanneer te verkrijgen: 
september-oktober

Literatuur:

  • Blomhoff R, et al. Health benefits of nuts: potential role of antioxidants.Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S52-60. 2006. PMID:17125534.
  • Kelly JH Jr, Sabate J. Nuts and coronary heart disease: an epidemiological perspective. Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S61-7. 2006. PMID:17125535.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.