Lijnzaad

Lijnzaad is afkomstig van de vlasplant. Vlas is een gewas dat al heel erg lang verbouwd wordt. Er wordt dikwijls onderscheid gemaakt tussen zogenaamd vezelvlas en olievlas. Van vezelvlas wordt linnen gemaakt, dat verwerkt wordt in kleding, touw, papier en isolatiemateriaal.

Voor de kruidengeneeskunde is olievlas interessanter. Deze vlassoort wordt gebruikt om lijnzaadolie van te maken. Net zoals alle zaden bevat lijnzaad voedingsstoffen die goed voor onze gezondheid zijn. Tegelijk bevat lijnzaad unieke componenten die in andere zaden niet te vinden zijn.

Omega 3
De eerste unieke eigenschap van lijnzaad is de grote hoeveelheid omega 3-vetzuren. Het gaat hierbij vooral om alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur beschermt de bloedvaten tegen ontstekingen. Alfa-linoleenzuur kan zo’n drie uur in de oven zonder zijn eigenschappen te verliezen. Om deze reden is lijnzaad ideaal om te verwerken in broden en andere baksels.

Menopauze
De tweede unieke component zijn lignanen. Door de aanwezigheid van lignanen is lijnzaad nuttig bij het bestrijden van de symptomen van de menopauze, waaronder opvliegers. Lignanen vallen onder de fyto-oestrogenen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken in Duitsland ontdekte men dat uitgerekend deze fyto-oestrogenen in staat zijn kankercellen te doden. Zij verhinderen tegelijkertijd de vorming van nieuwe tumoren door de groei van nieuwe bloedvaten te stoppen. De Duitse wetenschappers kwamen tot deze vaststelling na grondige analyse van bloedstalen van duizend vrouwen met borstkanker. Vrouwen met de hoogste concentratie fyto-oestrogenen liepen bijna de helft minder kans op sterfte in vergelijking met vrouwen met het laagste niveau fyto-oestrogenen.

De combinatie van alfa-linoleenzuur en lignanen beschermt het bloedvatenstelsel door ontstekingreacties tegen te gaan. Ook is lijnzaad werkzaam tegen oxidatieve stress in de bloedvaten. Behalve dat verlaagt lijnzaad het cholesterolniveau en verhoogt het het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau.

Slijmvormend
De derde unieke eigenschap dankt lijnzaad aan zijn slijmvormende inhoud. ‘Slijm’ refereert aan wateroplosbare, gelvormende vezels die het verteringssysteem kunnen ondersteunen. Deze slijmvormende vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat het legen van de maaginhoud naar de dunne darm langzamer verloopt. Daardoor kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen in de dunne darm.

Ook zorgt het ervoor dat meer vocht naar de darmen wordt geleid waardoor obstipatie kan worden verholpen. Het is wel belangrijk om hierbij goed te drinken. Deze eigenschappen zorgen er tevens voor dat de kans op darmkanker wordt verkleind.

Latijnse naam: 
Linum usitatissimum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,08 mg
Vitamine B1 0,40 mg
Vitamine B2 1 mg
Kalium 700 mg
Calcium 250 mg

Bevat ook mangaan, magnesium, zink en omega-3 vetzuren.

Literatuur:

  • Aberg UW, Saarinen N, Abrahamsson A et al. Tamoxifen and flaxseed alter angiogenesis regulators in normal human breast tissue in vivo. PLoS One. 2011; 6(9):e25720. Epub 2011 Sep 30. 2011.
  • Leyva DR, Zahradka P, Ramjiawan B et al. The effect of dietary flaxseed on improving symptoms of cardiovascular disease in patients with peripheral artery disease: Rationale and design of the FLAX-PAD randomized controlled trial. Contemporary Clinical Trials, Volume 32, Issue 5, September 2011, Pages 724-730. 2011.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.