Limoen

Net zoals de citroen is de limoen onmisbaar in zowel de keuken als het ‘medicijnkastje’. De limoen is wat kleiner dan zijn grotere broer de citroen en heeft een groene schil. Bovendien geeft de limoen een heerlijk kruidige geur af.

Limoenen zitten bomvol fytonutriënten, vitamine C en flavonoïden. Het unieke aan de flavonoïden in limoenen is dat ze werken als een natuurlijk antibioticum. Limoenen hebben een zogezegd antibacteriële en antivirale werking. In combinatie met vitamine C voorkomen ze verkoudheden en griep door de werking als antioxidant en versterken ze ons immuunsysteem.

Reuma
Vitamine C is een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis. Ook remt het de ontwikkeling van kanker. 
Behalve dat voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol veranderd waardoor het zich aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie hoger is maar deze bevatten geen fytonutriënten.

Cholera
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat zich in limoenen de stof flavonol glucoside bevindt. Deze stof zorgt er niet alleen voor dat het vermeerderen van kankercellen wordt gestopt, maar maakt ook de werking als antibioticum des te interessanter. In West-Afrika bleek dat wanneer er limoensap aan de maaltijd werd toegevoegd, deze personen beschermd waren tegen cholera.
Verder is gebleken dat limoenen, net zoals citroenen, limonoïde bevat. Dat helpt verschillende kankersoorten aan te vallen waaronder mond-, huid-, long-, borst-, maag-, en darmkanker. Het voordeel van limonoïde is dat het veel langer in het lichaam aanwezig blijft dan bijvoorbeeld phenolen uit groene thee en chocolade.

Cholesterol
Op dit moment lopen er onderzoeken die moeten uitwijzen of limonoïde in verband kan worden gebracht met verlaging van het cholesterol. Labresultaten wijzen namelijk uit dat menselijke levercellen minder apo B produceren wanneer ze zijn blootgesteld aan limonoïde. Apo B is een proteïne dat behoort tot de LDL (slechte) cholesterol molecuul; meer apo B zorgt voor meer LDL-cholesterol moleculen.

Latijnse naam: 
Citrus aurantifolia

Wanneer te verkrijgen: 
oktober-december

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine C 45 mg

Bevat ook calcium, fosfor, kalium en ijzer.

Literatuur:

  • Gharagozloo M, Ghaderi A. Immunomodulatory effect of concentrated lime juice extract on activated human mononuclear cells. J Ethnopharmacol 2001 Sep;77(1):85-90. 2001. PMID:13160.
  • Rodrigues A, Sandstrom A, Ca T, et al. Protection from cholera by adding lime juice to food – results from community and laboratory studies in Guinea-Bissau, West Africa. Trop Med Int Health 2000 Jun;5(6):418-22. 2000. PMID:13180.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.