• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 artikelen
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 2, 2023 Grote schoonmaak 1
Uitzicht 1 2023, Veerkracht 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Recepten
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Suiker
    • Supplementen
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
  • Gezond Leven
    • Voeding
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
    • Uit eten met Moerman
  • Zelfonderzoek
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Uitzicht
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Agenda
  • Over
    • Lid worden
    • Bestuur
    • Geschiedenis
    • In de regio
    • Amnestie
    • Steun ons
    • ANBI
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Moerbei

Moerbei

Moerbeien zijn sinds een aantal jaren terug van weggeweest doordat ze gedroogd als ‘superfood’ worden verkocht. Verse moerbeien kom je niet of nauwelijks tegen in de supermarkt, terwijl ze heerlijk van smaak zijn en veel vitamines en mineralen bevatten. Moerbeien zijn er in het wit, rood en zwart.

Zoete smaak
De witte moerbei komt oorspronkelijk uit China. De witte moerbeiboom is de habitat van de zijderups. De vruchtjes zijn wit, geel of lichtroze. Deze vruchten zijn niet lang goed te houden dus worden ze vaak in gedroogde vorm verkocht.
De rode moerbei komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten en staat in Canada op de lijst van bedreigde plantensoorten. De vruchten lijken op bramen en hebben een zoet aromatische smaak.
De zwarte moerbei komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Azië. De bladeren van deze plant vallen af als ze volwassen zijn en de eetbare, zwarte moerbei heeft zwart gekleurde vruchten die qua uiterlijk aan bramen of frambozen doen denken. Ze hebben een zoete smaak en worden vaak beschouwd als de lekkerste van de drie soorten moerbeien.

Polyfenolen
De rode en zwarte moerbei zitten boordevol anthocyanidinen. Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Er bestaan diverse aanwijzingen dat de anthocyanidinen niet alleen antioxidanten zijn, maar dat ze een veel gevarieerdere rol kunnen spelen bij het tegengaan van kanker. Zo leidt het toedienen van sommige anthocyanidinen aan geïsoleerde, in het laboratorium gekweekte tumorcellen tot het stoppen van de aanmaak van DNA en dus van de celgroei, uitmondend in apoptose.

Doorbloeding
Anthocyanidine zorgt ook voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten waardoor de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat anthocyaan de kalkophoping in bloedvaten in tien tot twaalf weken kan reduceren tot nul.

Het antioxidant resveratrol is ook in een hoge concentratie te vinden in de moerbei. Resveratrol verhoogt het uithoudingsvermogen, bestrijdt ziekten als Alzheimer en Parkinson en beschermt tegen kanker. Recent onderzoek laat ook zien dat resveratrol de nadelige gevolgen van een te vet dieet kan verminderen.

Bij keelpijn en aften
Hiernaast beschikken ze over een grote hoeveelheid vitamine C en ijzer. In de fytotherapie wordt zowel de vrucht als het blad van de zwarte moerbei gebruikt vnwege hun medicinale capaciteiten. Ze worden vooral gebruikt als mondspoelmiddel bij keelpijn en aften. Het blad heeft bloedsuikerverlagende eigenschappen. De stengels zijn een natuurmedicijn tegen reuma en werken vochtafdrijvend en bloeddrukverlagend.

Latijnse naam: 
Morus

Wanneer te verkrijgen: 
juni-augustus

Literatuur:

  • Padilha MM, et al. Antiinflammatory properties of Morus nigra leaves. Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1496-500. doi: 10.1002/ptr.3134.
  • Zhou J, et al. Variations in the levels of mulberroside A, oxyresveratrol, and resveratrol in mulberries in different seasons and during growth. ScientificWorldJournal. 2013 Aug 19;2013:380692. doi: 10.1155/2013/380692. eCollection 2013.
Moerbei 3

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker in remissie Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.

Recepten met Moerbei

Lunchbroodje 4

Lunchbroodje

Alle recepten
Lambers vegan ijzer complex 5
Vitortho 6
Tradeline 7

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2023 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok