• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Mosterdzaad

Mosterdzaad

Mosterdzaad komt van de mosterdplant, een kleine eenjarige plant met gele bloemen. Er bestaan verschillende soorten mosterdzaad zoals witte mosterd (Sinapis alba), zwarte mosterd (Brassica nigra), sareptamosterd (Brassica juncea) en Ethiopische mosterd (Brassica carinata). Zwart mosterdzaad is scherper dan wit (of eigenlijk geel) mosterdzaad, dit komt door de hoeveelheid olie in het zaad.

Brassica
Mosterdzaad behoort tot de Brassicafamilie, waartoe ook bloemkool, broccoli en spruitjes behoren. Het zit dan ook boordevol gezonde vitamines en mineralen en bevat een antikankerwerking. Mosterdzaad bevat een grote hoeveelheid fytonutriënten genaamd glucosinolaten. Daarnaast bevat mosterdzaad ook myrosinase enzymen die ervoor zorgen dat glucosinolaten worden omgezet in isothiocyanaten.

Deze isothiocyanaten in mosterd (en andere leden van de Brassicafamilie) zijn herhaaldelijk onderzocht op hun antikankerwerking. Proefdieronderzoeken, die vooral gericht waren op kanker in het maag-darmstelsel, lieten zien dat de inname van isothiocyanaten de groei van bestaande kankercellen stopt en het lichaam beschermt tegen de verandering van gezonde cellen naar kankercellen.

Astma
Mosterdzaad zit boordevol selenium en magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat selenium de ernst van astma kan verminderen, een aantal symptomen van artritis kan verminderen en een antikankerwerking heeft. Ook magnesium vermindert de ernst van astma, verlaagt de bloeddruk, verbetert het slaappatroon bij menopauzale vrouwen, vermindert de hoeveelheid migraine-aanvallen en voorkomt hartaanvallen.
Hiernaast bevat mosterdzaad ook omega 3-vetzuren, mangaan, fosfor, koper en vitamine B1.

Mosterd kan gebruikt worden in compressen om spierpijn te verminderen. Het heeft een verwarmend effect.

Scherpe smaak
Mosterd is een in de keuken gebruikte kruidenpasta met meestal een scherpe smaak. Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker (liever honing) en zout. Ook worden vaak kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn of zelfs lavendel.

In navolging van Britse mosterdmakers wordt vaak kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt vermoedelijk van most, het druivensap (nu de azijn) dat bij de bereiding werd gebruikt.

Latijnse naam: 
Sinapis alba (witte mosterd), Brassica nigra (zwarte mosterd), Brassica juncea (sareptamosterd), Brassica carinata (Ethiopische mosterd).

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

Bevat vitamine B1, fosfor, koper, magnesium, mangaan, omega-3 vetzuren en selenium.

Literatuur:

  • Yuan H, Zhu M, Guo W, et al. Mustard seeds (Sinapis Alba Linn) attenuate azoxymethane-induced colon carcinogenesis. Redox Rep. 2011;16(1):38-44. doi: 10.1179/174329211X12968219310918.
  • Zhuang LX, Zhao MH, Yang JJ, Deng QP. A study on the time-effect relationship in the treatment of bronchial asthma with medicinal vesiculation therapy. Zhen Ci Yan Jiu. 2007 Feb;32(1):53-7.
Mosterdzaad 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Mosterdzaad

Huisgemaakte mosterd 4

Huisgemaakte mosterd

Verse jonge geitenkaas met mosterd 5

Verse jonge geitenkaas met mosterd

Alle recepten

Advertenties

Vithortho zink 4 in 1
De Roode Roos 6
Tradeline 7

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok