Paardenbloem

Paardenbloemen zijn veel tuinierders een doorn in het oog, maar dit ‘onkruid’ bevat tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen en is een heerlijke toevoeging aan verschillende gerechten.

Tegenwoordig is de paardenbloem een van de meest bekende planten met een geneeskrachtige werking.

Galstenen
In de Chinese geneeskunde wordt de melk van de paardenbloem ingezet bij acne en andere chronische of ontstekende huidaandoeningen én om het lichaam te zuiveren. Paardenbloem stimuleert namelijk de werking van de nieren.

In Europa wordt de wortel gebruikt bij lever- en galstoornissen. Volgens wetenschappelijk onderzoek zorgt de inname van een afkooksel van de verse bladeren van de paardenbloem voor een verdubbeling van de galproductie. Een extract van de wortel van de plant zou preventief geconsumeerd kunnen worden door mensen die een vergrote kans op galsteenvorming hebben. De wortel werkt alleen preventief en laat galstenen niet oplossen of verdwijnen.

Antireuma
Ook blijkt de paardenbloem antireumatische eigenschappen te bevatten. Dit komt door de vochtafdrijvende en leverstimulerende eigenschappen die de bloem ontleend aan de bitterstoffen, vitamines, enzymen, choline en inuline in de plant. Deze zorgen ervoor dat de bindweefsels beter doorbloed raken en reumatische klachten verminderen.

Biologisch
Omdat onze omgeving helaas verontreinigd is door uitlaatgassen en allerlei chemicaliën uit de industrie is het niet aan te raden zelf paardenbloemen aan de kant van de weg te plukken en deze te consumeren. U kiest beter voor biologisch geteelde paardenbloemen die onder andere te koop zijn bij de natuurwinkel en biologische tuinderijen. De bladeren van jonge paardenbloemen zijn heerlijk in een salade.

Latijnse naam: 
Taraxacum officinale

Wanneer te verkrijgen: 
april-juli

Vitamines en mineralen:
Bevat bitterstoffen, vitamines, enzymen, choline, inuline en looistoffen.

Literatuur:

  • Clare BA, Conroy RS, Spelman K. The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):929-34.
  • Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kang YS, Lim CJ, Kim YM, Park EH. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. J Ethnopharmacol. 2008 Jan 4;115(1):82-8.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.