Paddenstoel

MMV AANRADER

Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten, giftige en niet giftige. De eetbare paddenstoelen zijn allemaal even smakelijk maar er zijn een aantal soorten die het niet alleen goed doen in de keuken maar ook in ons lichaam.

Medicinaal
De shiitake is een van deze paddenstoelen. Die zit boordevol vitamine B, panthotheenzuur, choline, foliumzuur en ijzer. 
De shiitake en maitake paddenstoel worden wereldwijd gezien als medicinale paddenstoelen en hebben een lange geschiedenis in de (Chinese) geneeskunde. Natuurlijk is er wel een verschil tussen het consumeren van deze paddenstoelen in het dagelijks dieet en de inname van extracten van deze paddenstoelen.

Immuunsysteem
Honderden (laboratorium) onderzoeken laten de medicinale werking van de shiitake zien. Zo blijkt de shiitake een positieve invloed te hebben op het immuunsysteem. Ze geeft het immuunsysteem een boost wanneer nodig en zorgt ervoor dat het immuunsysteem kalmeert wanneer het te actief is.

Deze uitkomsten zijn gemeten na inname van extracten van de shiitake. Het eten van deze paddenstoel zal dus niet het immuunsysteem direct beïnvloeden maar kan het wel ondersteunen. Wat vooral interessant is, is dat de shiitake met name invloed heeft op macrofagen. Dit zijn cellen die potentiële kankercellen kunnen opsporen. Om dit te kunnen doen, moeten deze macrofagen worden geactiveerd. Shiitake paddenstoelen stimuleren het activeren van deze cellen zodat deze nog beter potentiële kankercellen op kunnen sporen.
Deze immuunversterkende eigenschappen worden toegeschreven aan zogeheten polysacchariden die in de shiitake te vinden zijn. 

Cholesterol
Andere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat extracten van de shiitake de groei van tumoren tegen gaan door apoptosis (celdood) te stimuleren. Eerst dacht men dat de polysacchariden hiervoor zorgden maar wetenschappers denken nu dat het vooral de samenstelling van de shiitake is die voor de antikankerwerking zorgt.

Hiernaast verlaagt de shiitake ook het cholesterol, het voorkomt dat immuuncellen zich aan de bloedwanden vestigen en door de werking als antioxidant gaat het oxidatieve stress tegen.

Elfenbankje
Het elfenbankje is een andere paddenstoel die geneeskrachtige eigenschappen zou hebben. Veel mensen vinden het elfenbankje niet echt smakelijk om te eten. Wordt er toch voor gekozen om deze paddenstoel aan de maaltijd toe te voegen dan verdiend het jonge elfenbankje de voorkeur.
Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat het elfenbankje een antitumorwerking heeft. Het versterkt namelijk het immuunsysteem op celniveau waardoor het tumoren bestrijdt, uitzaaiingen remt en de bijwerkingen van chemotherapie vermindert. Een ander wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de levensduur van kankerpatiënten toeneemt bij inname van deze paddenstoel.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van paddenstoelen wordt sterk aanbevolen, maar wel de soorten paddenstoelen afwisselen. Bij chemotherapie worden met name de maitake en het elfenbankje aangeraden als complement om zo het immuunsysteem te versterken.

Literatuur:

  • Driscoll M, Hansen R, Ding C et al. Therapeutic potential of various beta-glucan sources in conjunction with anti-tumor monoclonal antibody in cancer therapy. Cancer Biol Ther. 2009 Feb;8(3):218-25. Epub 2009 Feb 3. 2009.
  • Fang N, Li Q, Yu S et al. Inhibition of Growth and Induction of Apoptosis in Human Cancer Cell Lines by an Ethyl Acetate Fraction from Shiitake Mushrooms. The Journal of Alternative & Complementary Medicine, Volume 12, Number 2 (March 2006), pp. 125-132. 2006.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.