Palmkool

Palmkool is in Nederland een vergeten groente. Ze wordt ook wel zwarte kool genoemd omdat zijn bladeren donkergroen tot zwart kleuren. Deze kool lijkt een beetje op een palm, vandaar de naam. De bladeren krullen net zoals bij bloemkool.
In andere landen in Europa, zoals in ItaliĆ«, staat de palmkool nog wel vaak op het menu.

Kruisbloemen
De palmkool behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), net zoals de broccoli. Alle groenten uit deze familie verkleinen de kans op kanker. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de chemische verbinding I3C, die in grote hoeveelheden te vinden is in groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes. Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat I3C de ontgiftingsenzymen in ons lichaam stimuleert.

Bereiding
Ook wordt gedacht dat het genen reguleert die van belang zijn voor de besturing van allerlei celprocessen. De kerneigenschap van I3C lijkt de gunstige invloed die het heeft op het omzetten van oestrogeen, een hormoon dat kanker kan veroorzaken wanneer het lichaam er niet mee om weet te gaan.
Het is belangrijk om deze groenten rauw te eten of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of roerbakken. De werking van deze bijzondere groenten gaat dan niet verloren.

Latijnse naam: 
Brassica oleracea var. palmifolia

Wanneer te verkrijgen: 
oktober-februari

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Antosiewicz J, Ziolkowski W, Kar S et al. Role of reactive oxygen intermediates in cellular responses to dietary cancer chemopreventive agents. Planta Med. 2008 Oct;74(13):1570-9. 2008.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.