Papaja

De papaja, door Christof Columbus ook wel het fruit der engelen genoemd, is peervormig, heeft een groene schil en zalmroze/oranje vruchtvlees dat heerlijk zoet is en een boterachtige structuur heeft.

In supplementen
Papaja bevat de stof papaïne, een enzym dat proteïnen helpt verteren. Dit enzyme is in hoge concentratie te vinden in de onrijpe papajavrucht. Deze stof wordt gebruikt in voedingssupplementen maar ook om sportblessures en allergieën te behandelen. Het vermindert ontstekingen. 

Tegen darmkanker
Hiernaast bevat de papaja ook voedingsstoffen zoals carotenen, vitamine C, vitamines B, foliumzuur, panthotheenzuur, kalium, koper, magnesium en vezels. Samen zorgen deze voedingsstoffen voor een gezond hart- en vaatstelsel en beschermen ze het lichaam tegen darmkanker. 

De vezels die in de papaja te vinden zijn, hebben de eigenschap zich te binden aan kankerverwekkende stoffen in de darmen en deze weg te houden van gezonde darmcellen. Hiernaast worden ook foliumzuur, vitamine C, betacaroteen en vitamine E in de papaja geassocieerd met een vermindere kans op darmkanker.

Volgens Aziatisch wetenschappelijk onderzoek zou het eten van lycopeenrijke vruchten, zoals papaja, in combinatie met groene thee de kans op prostaatkanker drastisch verminderen.

Latijnse naam: 
Carica papaya

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,04 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Vitamine B11 1 mcg
Vitamine C 55 mg
Kalium 150 mg
Calcium 20 mg
Fosfor 16 mg

Bevat ook vitamine E, ijzer, magnesium, koper, zink en papaine.

Literatuur:

  • Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149.
  • Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. 2004. PMID:15194581.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.