Pasta (volkoren)

Pasta is de benaming voor Italiaanse deegwaren zoals spaghetti en macaroni. In ItaliĆ«, en tegenwoordig in bijna alle Westerse landen, worden deze pasta’s gegeten met sauzen en groenten. 
Pasta werd waarschijnlijk het eerst gebruikt in China, waar het nog steeds veel wordt gegeten. Chinese en Aziatische pastasoorten worden echter vooral “noedels” genoemd.

Witmeel
Pasta’s zijn rijk aan koolhydraten en zetmelen en worden vaak van witmeel gemaakt. De zetmelen in de pasta zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Voor het verkrijgen van witmeel  worden alle vliezen (zemelen) uit het meel verwijderd.

De zemelen worden gebruikt voor voeding van het vee en de laatste tijd, nu er een zemelrage heerst, is het een gezondsheidsproduct geworden dat extra duur betaald wordt.

Stoelgang
Zemelen hebben de eigenschap dat ze de darmen stimuleren en daardoor de stoelgang bevorderen. Bovendien zorgt het voor ‘massa’ aan de ontlasting.

Je kunt beter volkorenproducten eten, compleet met kiem en zemel. Ook de kiem is van belang, omdat hierin  goede stoffen voorkomen zoals diverse vitaminen van de B-groep, vitamine E en mineralen. De kiem veroorzaakt bederf van het meel (het wordt ‘ranzig’). Het verwijderen van de kiem zorgt ervoor dat het meel langer bewaard kan blijven.

Binnen het Moermandieet past alleen versgemaakte pasta van eidooiers en volkorenmeel.  Voorverpakte, biologische volkorenpasta past niet binnen het Moermandieet maar, incidenteel, wel binnen het NTTT dieet.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g, gedroogde volkoren pasta
Vitamine B1 0,50 mg
Vitamine B2 0,12 mg
Vitamine B6 0,30 mg
Vitamine B11 6 mcg
Kalium 480 mg
Calcium 35 mg
Fosfor  350 mg
Magnesium 100 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.