Peper (wit)

De zin ‘voeg een snufje peper toe’ is bijna in elk recept wel te vinden. Ooit gebruikt als betaalmiddel en als offermiddel voor de goden, is peper nu het populairste specerij ter wereld. 
Witte peper komt van de peperplant (net zoals zwarte peperkorrels) en komt alleen voor in vochtige subtropische klimaten. De witte bloemen van deze plant veranderen in besjes die wij kennen als peperkorrels.

Onrijpe bes
De witte peper, is net zoals de zwarte peper, de onrijpe bes van de peperplant. Deze bessen worden geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten vervolgens goed gewassen worden. De witte peperkorrels zijn even groot als de zwarte. De witte peper ontstaat dus door het verwijderen van de schil. Het langere productieproces maakt witte peper de duurste van de drie kleuren pepers.

Maagzuur
Witte peper heeft, net zoals zwarte peper, de unieke eigenschap om onze smaakpapillen zo te stimuleren dat zij op hun beurt de maag activeren om meer maagzuur aan te maken. Maagzuur is nodig om proteïnen en andere voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Wanneer het lichaam te weinig maagzuur aanmaakt, blijft voedsel te lang in de maag zitten waardoor brandend maagzuur of indigestie kan ontstaan.

Urine
Het is al lang bekend dat peper de aanmaak van darmgassen voorkomt. Ook dit wordt veroorzaakt door de aanmaak van meer maagzuur. Hiernaast zorgt peper er ook voor dat het lichaam meer gaat zweten en meer vocht afscheidt in de vorm van urine.

Piperine
De stof piperine die in witte peper te vinden is en het zijn pittige smaak geeft, is onderzocht op zijn ontstekingsremmende en anti-artritis eigenschappen. Het werkt ook pijnverlagend.

Hiernaast draagt piperine ook bij aan het opnemen van voedingsstoffen uit voedsel. Piperine stimuleert aminozuren in de slijmvliezen van maag en darmen en het reguleert enzymen die voedingsstoffen opnemen.

Met kurkuma
Deze processen zorgen ervoor dat voedingsstoffen langer en beter worden opgenomen door de juiste cellen. Zo kunnen gezonde voedingsmiddelen nog gezonder worden door er zwarte peper aan toe te voegen. Zo zorgt piperine ervoor dat de werking van kurkuma wordt vertwintigvoudigd wanneer deze samen worden ingenomen. De witte peperkorrel bevat minder piperine dan de zwarte peperkorrel. Witte peper smaakt zodoende ook minder pittig.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat peper als antioxidant werkt en een antibacteriële werking heeft. 

Vers gemalen biologische peperkorrels bevatten de meeste gezondheidsbevorderende eigenschappen. Omdat voorgemalen korrels al veel piperine hebben verloren, bevatten deze dus de goede eigenschappen in mindere mate.

Latijnse naam: 
Piper nigrum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g
Vitamine A 0,20 mg
Vitamine B1 0,10 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Kalium 1300 mg
Calcium 400 mg
Fosfor 180 mg
Ijzer 29 mg

Bevat ook piperine.

Literatuur:

  • Mujumdar AM, Dhuley JN, Deshmukh VK, et al. Anti-inflammatory activity of piperine. Jpn J Med Sci Biol 1990 Jun;43(3):95-100. 1990. PMID:16380.
  • Vijayakumar RS, Surya D, Nalini N. Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress. Redox Rep. 2004;9(2):105-10.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.