Perzik

De perzik is een populaire zomervrucht met een pluizige oranjerode schil en zoet vruchtvlees. In het midden van de vrucht zit een flinke pit. 
Oorspronkelijk komt de perzik uit China maar op dit moment worden perziken vooral gekweekt in Iran en rond de Middellandse Zee.

Laetrile
Perziken behoren net zoals pruimen, kersen en abrikozen tot de Prunusfamilie. In al deze vruchten zit eenzelfde pit en wanneer deze pit wordt opengebroken, bevat deze een amandelvormige kern. Deze kern bevat hoge doses laetrile, ook wel bekend als amygaldine of vitamine B17. Onderzoek laat zien dat laetrile apoptosis (dood van kankercellen) stimuleert en gezonde cellen met rust laat. Er kan bijna van gezegd worden dat dit chemotherapie is volgens moeder natuur.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een extract van perzikpitten apoptose in gang zet bij een bepaalde vorm van bloedkanker (de humane promyelocytenleukemie). De amygdalinebehandeling remt hier indirect de eiwitten die invloed hebben op het stimuleren van de celdeling en de celgroei.

Elk soort kankercel
Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat een extract van perzik en pruim borstkankercellen kan laten afsterven en de gezonde cellen met rust laat. Volgens de onderzoekers komt dit door twee soorten fenolen die in deze vruchten te vinden zijn. Als vervolg op dit onderzoek zijn er proefdieronderzoeken gedaan waaruit bleek dat deze extracten niet alleen borstkankercellen af laten sterven maar ook de vorming van elk soort kankercel voorkomen.

Kies biologisch
Perziken behoren tot de top tien van groenten en fruit met de meeste pesticiden. Het is dus belangrijk om voor biologische perziken te kiezen.
Hiernaast is het goed om te weten dat de perzik zijn zoete smaak te danken heeft aan de hoeveelheid fructose in de vrucht. NTTT artsen raden kankerpati├źnten dan ook aan om perziken slechts incidenteel te eten. 

Latijnse naam: 
Prunus persica

Wanneer te verkrijgen: 
juli-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,01 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,02 mg
Vitamine B11 2 mcg
Vitamine C 9 mg
Kalium 205 mg

Bevat ook calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink en laetrile.

Literatuur:

  • Noratto G, et al. Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. J Agric Food Chem. 2009 Jun 24;57(12):5219-26. doi: 10.1021/jf900259m.
  • Dr Hans Stoop, Uitzicht 2010-5
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.