• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Peterselie

Peterselie

Peterselie is meer dan alleen garnituur op een gerecht. Het bevat namelijk twee ongewone componenten die unieke gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben.

De eerste component is de essentiële olie die myristicine, limonene, eugenol en alpha-thujene bevat. De myristicine zoals die in peterselie te vinden is, laat in wetenschappelijke onderzoeken zien dat het de ontwikkeling van (long)tumoren kan voorkomen. Myristicine activeert daarnaast ook het enzym glutathione-S-transferase. Dat zorgt ervoor dat geoxideerde moleculen het lichaam niet kunnen beschadigen.

Chemobeschermend
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren.

Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever. Deze stoffen stimuleren de lever enzymen aan te maken die ons lichaam ontgiften. Apigenine laat in onderzoeken ook zien dat het de werking van bepaalde medicijnen tegen darmkanker versterkt.

De tweede component zijn de flavonoïden in peterselie. Deze flavonoïden, en met name luteoline, laten in verschillende onderzoeken hun werking als antioxidant zien door zuurstof gerelateerde beschadigingen aan cellen te voorkomen.

Bètacaroteen
Verder bevat peterselie een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A (in de vorm van bètacaroteen) en vitamine C. Ons lichaam heeft vitamine C nodig om vrije radicalen in ons lichaam op te ruimen. Vrije radicalen kunnen ziekten zoals darmkanker, diabetes en astma veroorzaken. Daarnaast versterkt vitamine C het immuunsysteem en werkt het ontstekingsremmend.

Peterselie bevat foliumzuur. Dat zorgt voor goede celdeling. Deze eigenschap is belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Ook voorkomt het de vorming van kankercellen in de darmen en de baarmoederhals. Ook beschermt foliumzuur de bloedvaten en vaatwanden door gevaarlijke moleculen, genaamd homocysteïnes, te transformeren in goedaardige moleculen.

Bron van ijzer
Peterselie is tevens een goede bron van ijzer. IJzer draagt bij aan het verminderen van (de kans op) bloedarmoede.

Waarschuwing
Peterselie staat verder bekend om zijn vochtafdrijvende werking waardoor het de bloeddruk verlaagt en de nierfunctie stimuleert. Dat doet het door water en zout via de urine te laten afvoeren en kalium door de nieren op te laten nemen. Mensen met zwakke nieren moeten daarom juist uitkijken bij het consumeren van grote hoeveelheden peterselie of bij het gebruiken van peterselie als essentiële olie of supplement.

Latijnse naam: 
Petroselinum crispum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine A 0,90 mg
Vitamine B1 0,14 mg
Vitamine B2 0,30 mg
Vitamine B6 0,20 mg
Vitamine B11 120 mcg
Vitamine C 160 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 130 mg
Kalium 850 mg
Magnesium 50 mg

Bevat ook vitamine K, ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Hirano R, Sasamoto W, Matsumoto A et al. Antioxidant ability of various flavonoids against DPPH radicals and LDL oxidation. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001 Oct;47(5):357-62. 2001.
  • Sasaki N, Toda T, Kaneko T et al. Protective effects of flavonoids on the cytotoxicity of linoleic acid hydroperoxide toward rat pheochromocytoma PC12 cells. Chem Biol Interact. 2003 Mar 6;145(1):101-16. 2003.
Peterselie 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Peterselie

IJsbergsla soep 4

IJsbergsla soep

Gewokte chinese kool 5

Gewokte chinese kool

Alle recepten

Advertenties

Tradeline 6
Lamberts Health Benefits 7
De Roode Roos 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok