Prei

MMV AANRADER

Prei behoort, net zoals knoflook en ui, tot de familie van de lelie. Door de unieke combinatie van flavonoïden en zwavelbevattende voedingsstoffen is prei bij uitstek een groente om aan het menu toe te voegen.

Foliumzuur
Prei bevat een grote hoeveelheid van het flavonoïde kaempferol. Dat laat herhaaldelijk in wetenschappelijke onderzoeken zien dat het de vaatwanden beschermt tegen beschadigingen. 
Vaak over het hoofd gezien maar zeker niet onbelangrijk is dat prei een hoge concentratie foliumzuur bevat. In prei is foliumzuur te vinden in de bioactieve vorm. Foliumzuur is belangrijk voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel omdat het het homocysteïneniveau in balans houdt. Een te hoog homocysteïneniveau vergroot het risico op hart- en vaatziektes.

Sulfiet
Prei bevat ook polyfenolen die een belangrijke rol spelen in het beschermen van onze vaatwanden en bloedcellen tegen oxidatieve stress. 

MMV advies
Het regelmatige gebruik van prei wordt sterk aanbevolen. Dit geldt alleen niet voor mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet (zwavelhoudende stof), want die kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van prei.

Latijnse naam: 
Allium ampeloprasum var. porrum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,09 mg
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,25 mg
Vitamine B11 60 mcg
Vitamine C 25 mg
Calcium 60 mg
Fosfor 30 mg
Kalium 250 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Phillips KM, Rasor AS, Ruggio DM, et al. Folate content of different edible portions of vegetables and fruits. Nutrition & Food Science 2008, 38(2):175-181. 2008.
  • Xiao HB, Jun-Fang, Lu XY et al. Protective effects of kaempferol against endothelial damage by an improvement in nitric oxide production and a decrease in asymmetric dimethylarginine level. European Journal of PharmacologyVolume 616, Issues 1-3, 15 August 2009, Pages 213-222. 2009.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.