Pruim

Er zijn meer dan tweeduizend pruimenrassen op de wereld. Deze rassen worden ingedeeld in zes categorieën, Japanse, Amerikaanse, Damson, decoratie, wilde en Europese tuinpruimen. De meeste pruimen hebben een ronde vorm maar deze kan ook variëren tussen ovaal en hartvormig. De schil van de pruim kan rood, paars, zwart, groen, geel of amber zijn terwijl het vruchtvlees tussen geel/groen en oranje/roze varieert. 

Antioxidant
Pruimen en gedroogde pruimen zijn vele malen onderzocht op hun hoge concentratie fytonutriënten genaamd neochlorogeen en chloreenzuur. Deze stoffen zijn zogenaamde fenolen en zijn werkzaam als antioxidant. Deze fenolen helpen zuurstof gerelateerde beschadigingen aan vetcellen voorkomen. Omdat onze celmembramen, hersencellen en moleculen zoals cholesterol uit vet bestaan, is dit een erg belangrijke taak.

Immuunsysteem
Pruimen zorgen er ook voor dat het lichaam ijzer beter opneemt. Het zou kunnen dat dit komt door de hoge concentratie vitamine C die in de pruim te vinden is. Het lichaam heeft, naast ijzer, vitamine C nodig om gezond weefsel aan te maken en een sterk immuunsysteem op te bouwen. Hiernaast helpt vitamine C vrije radicalen te neutraliseren.

Laxerend
De bekendste eigenschap van gedroogde pruimen is dat ze een licht laxerend effect hebben. Ze zorgen niet alleen voor een betere en snellere stoelgang waardoor de kans op kanker en aambeien wordt verkleind, maar de vezels in pruimen zijn ook ‘voedsel’ voor goede bacteriën in de darmen. Wanneer deze bacteriën de vezels van de pruim fermenteren, produceren zij een vetzuur genaamd boterzuur. Boterzuur is de belangrijkste ‘brandstof’ voor (gezonde) cellen in de darmen. 
De vezels in pruimen zorgen ook voor een verlaging van het cholesterol door de lever minder hiervan aan te laten maken.

Sterkere botten
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen die na de menopauze dagelijks 100 gram gedroogde pruimen aten, na drie maanden sterkere botten hadden dan vrouwen die dit niet hadden gedaan. De mineralen boron en kalium zouden hier de oorzaak van kunnen zijn.

Laetrile
Pruimen behoren net zoals perziken, kersen en abrikozen tot de prunusfamilie. In al deze vruchten zit eenzelfde pit. Wanneer die wordt opengebroken, bevat deze een amandelvormige kern. Deze kernen bevatten hoge doses laetrile, ook wel bekend als amygaldine of vitamine B17. Onderzoek laat zien dat laetrile apoptosis (dood van kankercellen) stimuleert en gezonde cellen met rust laat.

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat een extract van perzik en pruim borstkankercellen kan laten afsterven en de gezonde cellen met rust laat. Volgens de onderzoekers komt dit door twee soorten fenolen die in deze vruchten te vinden zijn. Als vervolg op dit onderzoek zijn er proefdieronderzoeken gedaan waaruit bleek dat deze extracten niet alleen borstkankercellen af laten sterven maar ook de vorming van elk soort kankercel voorkomen.

Latijnse naam: 
Prunus domestica

Wanneer te verkrijgen: 
mei-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,09 mg
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,25 mg
Vitamine B11 60 mcg
Vitamine C 25 mg
Calcium 60 mg
Fosfor 30 mg
Kalium 250 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Ballot D, Baynes RD, Bothwell TH, et al. The effects of fruit juices and fruits on the absorption of iron from a rice meal. Br J Nutr 1987 May;57(3):331-43. 1987. PMID:13550.
  • Nakatani N, Kayano S, Kikuzaki H, et al. Identification, quantitative determination, and antioxidative activities of chlorogenic acid isomers in prune (Prunus domestica L. ). J Agric Food Chem 2000 Nov;48(11):5512-6. 2000. PMID:13580.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.