Raapsteel

Raapsteel, ook wel bladmoes genaamd, is een snelgroeiende bladgroente die vooral in het voorjaar gegeten wordt. Raapsteel is het jonge blad van de meiknol of Chinese kool en wordt hoofdzakelijk in de glastuinbouw gekweekt. Het is een lichtgroene groente met een knapperige steel waar langwerpige blaadjes aan zitten. De steel en de blaadjes kunnen worden gegeten en hebben een pittige smaak. 

Brassica
Zoals de Latijnse naam al doet vermoeden zijn raapstelen familie van de broccoli, bloemkool en spruitjes. Groenten uit de brassicafamilie bevatten glucosinolaten die een kankerbeschermende werking hebben. Uit recent onderzoek is gebleken dat raapsteel de hoogste concentratie glucosinolaten bevat van alle brassicagroenten! 
Glucosinolaten hebben de eigenschap om de verbindingen tussen ontstekingsreacties, oxidatieve stress, ontgiftiging en kanker te veranderen en te verbreken. Uit onderzoek blijkt dat raapsteel vooral een preventieve werking heeft op blaas-, borst-, darm-, long-, prostaat- en eierstokkanker. De glucosinolaten die gevonden zijn in raapstelen, zijn gluconasturtiian en glucotropaeolin.

Stress
Naast glucosinolaten bevatten raapstelen ook hoge concentraties vitamine C, K en E, betacaroteen en mangaan. De hoeveelheid fytonutriënten die in raapstelen te vinden zijn, is ook noemenswaardig. Hydroxykaneel zuur, quercetine, myricetine, isorhamnetine en kaempferol zijn goed vertegenwoordigd in de raapsteel. Dit brede spectrum aan antioxidanten verkleint het risico op oxidatieve stress in lichaamscellen. Het tegengaan van oxidatieve stress verkleint de kans op de vorming van kanker.

Cholesterolverlagend
Raapstelen bevatten ook omega 3-vetzuur, ook wel alfalinoleenzuur genaamd, en een hoge concentratie folaat (zo’n 575 mcg per 100 calorieën). 

Raapstelen kunnen zowel rauw door een salade als gestoomd worden gegeten. Wanneer raapstelen gestoomd worden geconsumeerd, hebben ze een cholesterolverlagende werking. 

Latijnse naam: 
Brassica rapa

Wanneer te verkrijgen: 
februari-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,25 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B11 90 mcg
Vitamine C 20 mg
Kalium 240 mg
Calcium 50 mg
Fosfor 30 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook natrium, ijzer, koper, mangaan en zink.

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Rungapamestry V, Duncan AJ, Fuller Z et al. Effect of cooking brassica vegetables on the subsequent hydrolysis and metabolic fate of glucosinolates. Proc Nutr Soc. 2007 Feb;66(1):69-81. 2007.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.