Rode bes

MMV AANRADER

De rode bes is een echt Hollandse fruitsoort. Het besje is friszuur van smaak, is klein van formaat en heeft een helder rode kleur. Behalve als decoratie op toetjes zijn de besjes ook nog eens goed voor het lichaam.

Rode bessen behoren tot de aalbes, net zoals de witte en de zwarte bes. De bes wordt volop gekweekt door tuinders in Nederland maar in de eigen tuin doet de struik het doorgaans ook prima.

Bloeddrukverlagend
Bessen, vooral rode, bevatten veel kalium. Deze stof werkt bloeddrukverlagend. Wanneer men 200 gram rode bessen per dag eet, kan dat leiden tot een daling van de bovendruk met 1 mm Hg en van de onderdruk met 0,5 mm Hg. Dit is ongeveer 10 procent van de bloeddrukverlaging door medicijnen.

Antioxiderend

Ook anthocyanidinen zijn goed vertegenwoordigd in de rode bes. Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. De pigmenten zijn vooral overvloedig aanwezig in zacht fruit, zoals frambozen en rode bessen. Het hoge gehalte aan anthocyanidinen is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de zeer sterke antioxiderende werking van de rode bes. 

Apoptose (celdood)
Er bestaan diverse aanwijzingen dat de anthocyanidinen niet alleen antioxidanten zijn, maar ook dat ze een gevarieerde rol kunnen spelen bij het tegengaan van kanker. Zo leidt het toedienen van sommige anthocyanidinen aan geïsoleerde, in het laboratorium gekweekte tumorcellen tot het stoppen van de aanmaak van DNA en dus van de celgroei, uitmondend in apoptose ofwel celdood.

Doorbloeding
Anthocyanidine zorgt ook voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten waardoor de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat anthocyaan de kalkophoping in bloedvaten in tien tot twaalf weken kan reduceren tot nul. 
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vrouwen de kans op een hartaanval drastisch kunnen verlagen door veel aardbeien en bosbessen te eten. Drie keer per week een portie bessen verkleint het risico al met een derde. 

De rode bes heeft ook een positief effect op het verteringsstelsel, de nieren (vochtafdrijvend) en heeft een antibacteriële werking.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van de rode bes wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Ribes sativum

Wanneer te verkrijgen: 
juni-augustus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,07 mg
Vitamine B11 10 mcg
Vitamine C 10 mg
Kalium 238 mg
Calcium 29 mg
Fosfor 27 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Ha US, et al.Anthocyanin Induces Apoptosis of DU-145 Cells In Vitro and Inhibits Xenograft Growth of Prostate Cancer. Yonsei Med J. 2015 Jan 1;56(1):16-23. doi: 10.3349/ymj.2015.56.1.16.
  • Mikulic-Petkovsek M, et al. Composition of sugars, organic acids, and total phenolics in 25 wild or cultivated berry species. J Food Sci. 2012 Oct;77(10):C1064-70. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02896.x. Epub 2012 Aug 27.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief
     

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.