Rogge

Tot de Tweede Wereldoorlog werd in het oosten van Nederland heel veel roggebrood gegeten en in het westen meer tarwebrood. Tegenwoordig is dat niet meer zo, mede doordat de broodfabrieken hun afzetgebied hebben uitgebreid en de bevolking niet meer zo streekvast is. Hierdoor veranderen de voedingsgewoonten per streek, hoewel de ‘streekeigen’ producten nog wel herkenbaar zijn.
Roggebrood is zwaarder te verwerken door de maag dan tarwebrood.

Stroop
Aan het commercieel verkrijgbare roggebrood worden vaak koekkruim en stroop of stroopproducten toegevoegd. Dit is de reden waarom deze vorm van rogge niet in het Moermandieet is opgenomen. Daar komt bij dat vaak conserveermiddelen aan het roggebrood worden toegevoegd, omdat het anders zeer snel schimmelt. Zelf gebakken roggebrood past wel binnen zowel het Moermandieet als het NTTT dieet.

Dichte bussen
Roggebrood kan niet gebakken worden als tarwebrood (wel vermengd worden ermee). Het wordt gebakken in dichte bussen. Roggemeel bevat minder gluten dan tarwemeel. Hierdoor rijst het minder goed. Ook wordt rogge geplet en tot roggevlokken gemaakt die als pap of door de muesli gebruikt kunnen worden.
Rogge wordt ook gebruikt in ontbijtkoek en knäckebröd. In Amerika stoken ze er whiskey van. 

Positief effect
Op dit moment wordt er vooral veel roggebrood gegeten in de Scandinavische landen waar het meer op biologisch volkorenbrood lijkt dan op het roggebrood (plakken) dat wij kennen.
Finse wetenschappers hebben onderzocht dat rogge een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast vermindert en voorkomt het inwendige ontstekingen op celniveau. Deze uitkomsten zorgen ervoor dat rogge de kans op diabetes II verminderd. 
Rogge heeft ook een positief effect op de darmen. Het bevat namelijk naast vezels veel arabinoxylanen, fructanen en beta-glucanen. Deze stoffen bevorderen de spijsvertering. Er zijn ook enzymen in rogge gevonden die de kans op darmkanker en dikke-darmkanker verkleinen.

Gezond gewicht
Zweeds onderzoek laat zien dat rogge kan helpen bij het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht. Vrijwilligers die roggebrood bij het ontbijt aten, voelden zich overdag minder hongerig dan mensen die volkorenbrood hadden gegeten. Donker roggebrood was hierbij de beste keuze. De onderzoekers weten nog niet zeker hoe dit komt maar ze denken dat de vezels in roggebrood zich beter aan water binden waardoor men langer een vol gevoel heeft. 

Rogge zit boordevol ijzer, calcium, kalium, zink, vitamine E en vitamine B.

Latijnse naam: 
Secale cereale

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g roggemeel
Vitamine B1 0,40 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,20 mg
Vitamine B11 60 mcg
Kalium 380 mg
Calcium 30 mg
Fosfor 340 mg
Ijzer 3,2 mg
Magnesium 90 mg

Bevat ook koper, zink, kalium en vitamine E.

Literatuur:

  • Frosberg T, et al. Effects of whole grain rye crisp bread for breakfast on appetite and energy intake in a subsequent meal: two randomised controlled trails with different amounts of test foods and breakfast energy content. Nutr J. 2014 Mar 25;13:26. doi: 10.1186/1475-2891-13-26.
  • Magnusdottir OK, et al. Whole Grain Rye Intake, Reflected by a Biomarker, Is Associated with Favorable Blood Lipid Outcomes in Subjects with the Metabolic Syndrome – A Randomized Study. PLoS One. 2014; 9(10): e110827. Published online Oct 23, 2014. 
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.