Seitan is een vegetarische vleesvervanger. Het heeft een hartige smaak en een vleesachtige structuur. Oorspronkelijk komt het product uit Azië waar het al honderden jaren wordt gegeten.
Seitan wordt gemaakt van tarwegluten. Het is derhalve niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie of met coeliakie.
Bereiding
Van tarwemeel wordt een soepel deeg gemaakt tot de gluten vrij komen. Vervolgens wordt het deeg in koud water gedompeld om zetmelen en zemelen eruit te wassen. Het tarwegluten dat overblijft, wordt gekookt in bouillon waar verschillende smaakmakers aan zijn toevoegd zoals sojasaus, zeewier en gember.
De toevoeging van zeewier aan de bouillon zorgt voor een verhoogd gehalte aan organische verbindingen en spoorelementen. Door de combinatie van seitan met tamari (sojasaus) wordt de opname van de plantaardige eiwitten in het lichaam sterk verhoogd.
Seitan kan ook gemaakt worden van speltmeel.
MMV advies
Door de hoge concentratie van alle aminozuren (meer dan soja), is het een zeer geschikt voedingsmiddel in de NTTT. Binnen het Moermandieet past seitan niet omdat het een onvolwaardig product is. Het eindproduct is bereikt door de koolhydraten uit de deegbal te wassen, zodat alleen de gluten, zemelen en kiem overblijven. Ook nuttige stoffen (koolhydraten) zijn eruit gehaald. Andere reden waarom seitan niet past binnen het Moermandieet is dat het een hoge eiwitconcentratie heeft.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Natrium | 680 mg |
Kalium | 84 mg |
Calcium | 29 mg |
Magnesium | 25 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.