• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 artikelen
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 2, 2023 Grote schoonmaak 1
Uitzicht 1 2023, Veerkracht 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Recepten
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Suiker
    • Supplementen
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
  • Gezond Leven
    • Voeding
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
    • Uit eten met Moerman
  • Zelfonderzoek
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Uitzicht
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Agenda
  • Over
    • Lid worden
    • Bestuur
    • Geschiedenis
    • In de regio
    • Amnestie
    • Steun ons
    • ANBI
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Spitskool

Spitskool

Spitskool is familie van de witte kool. Ze heeft een spitse vorm (vandaar de naam) en een zachte smaak. Spitskool is sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool en ideaal om rauw te eten, te stoven, te smoren of te roerbakken.

Tegen kanker
Net als groene kool is spitskool ontzettend gezond en wordt het wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Spitskool heeft drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten. Deze glycosinolaten zorgen ervoor dat er verschillende mechanismen in ons lichaam in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen tegen kanker.

Ontgiftend
In sommige gevallen helpen deze stoffen ontstekingsreacties te reguleren door de activiteit van moleculen te veranderen. In andere gevallen zorgen ze ervoor dat het ons lichaam helpt om te ontgiften zodat er minder toxische stoffen in onze cellen terecht komen.
Een Poolse studie laat zien dat vrouwen die grote hoeveelheden kool (vier keer per week een portie) consumeerden de kans op borstkanker aanzienlijk verkleinden.
Chinese kool wordt het best rauw gegeten in bijvoorbeeld een salade. Op deze manier gaan er geen voedingsstoffen verloren.

Maagzweren
Naast zijn antikankerwerking is kool ook al sinds jaar en dag een goede natuurlijke remedie om maagzweren te genezen. Recentere studies laten zien dat kool niet alleen helpt tegen maagzweren maar een positief effect heeft op ons gehele maagdarmstelsel. Kool bevat een variëteit aan voedingsstoffen zoals glucosinolaten, polyfenolen en glutamine. Glucosinolaten zorgen ervoor dat de hoeveelheid helicobacteriën gereguleerd wordt.

Latijnse naam: 
Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (mei-november uit Nederland).

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 30 mcg
Vitamine C 50 mg
Kalium 300 mg
Calcium 50 mg
Fosfor 30 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Kusznierewicz, B, Bartoszek A., Wolska, L et al. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities, and proteins. LWT Food Science and Technology 2008, 41, 1-9. 2008.
  • Miron A, Hancianu M, Aprotosoaie AC et al. [Contributions to chemical study of the raw polysaccharide isolated from the fresh pressed juice of white cabbage leaves]. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2006 Oct-Dec;110(4):1020-6. 2006.

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker in remissie Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.

Recepten met Spitskool

Spitskoolsalade 3

Spitskoolsalade

Alle recepten
Vitortho 4
Tradeline 5
De Roode Roos 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2023 | Website realisatie & advies: WebFundament