Tamarinde

De tamarinde komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië waar zijn naam ‘de dadel van India’ betekent. Tamarindebomen produceren lange, golvende, bruine peulen die gevuld zijn met kleine zaadjes en een plakkerig pulp dat droogt tot een pasta (tamarinde pasta). 

Bij maagproblemen
Tamarinde wordt al eeuwen ingezet in de volksgeneeskunde. Het zou helpen bij maagproblemen, de spijsvertering stimuleren en een laxerend effect hebben. Bereide tamarinde wordt ingezet bij koorts, zere keel, reuma, ontstekingen en zonnesteken. Gedroogde of gekookte tamarindebladeren en -bloemen worden verwerkt in compressen voor pijnlijke en gezwollen gewrichten, verstuikingen, blaren en aambeien.

Tamarinde bevat thiamine, ijzer, magnesium en fosfor in hoge concentraties. Hiernaast bevat het ook niacine, calcium, vitamine C, koper en pyridoxine.

Zuur
Tamarinde heeft zijn zure smaak te danken aan tartaarzuur. Dit zuur geeft niet alleen een zure smaak maar werkt ook als antioxidant door vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de zaden van de tamarinde een positief effect hebben op diabetes. Andere onderzoeken laten zien dat tamarinde werkzaam is tegen buikpijn, diaree, koorts, constipatie en ontstekingen.

Pancreastumoren
De stof geraniol die ook te vinden is in tamarinde, is gedeeltelijk verantwoordelijk voor het tegengaan van de groei van pancreastumoren, zo blijkt uit laboratoriumonderzoek. Het cholesterolniveau wordt hierbij niet beïnvloed.

MMV advies
Verse tamarinde en tamarindawater (asemwater) passen binnen het Moerman en NTTT dieet. Geproduceerde tamarindepasta niet omdat deze bewerkt is en een hogere concentratie fructose bevat.

Latijnse naam: 
Tamarindus indica

Wanneer te verkrijgen: 
augustus-september (tamarinde pasta)

Literatuur:

  • Burke YD, et al. Inhibition of pancreatic cancer growth by the dietary isoprenoids farnesol and geraniol. Lipids. 1997 Feb;32(2):151-6.
  • Sole SS, et al. Aqueous extract of tamarind seeds selectively increases glucose transporter-2, glucose transporter-4, and islets’ intracellular calcium levels and stimulates β-cell proliferation resulting in improved glucose homeostasis in rats with streptozotocin-induced diabetes mellitus. Nutr Res. 2012 Aug;32(8):626-36. doi: 10.1016/j.nutres.2012.06.015. Epub 2012 Aug 3.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.