Taugé

MMV AANRADER

Taugé is een van de bekendste kiemgroenten en is in elke supermarkt te vinden. Het is knapperig en heeft een kruidige, nootachtige smaak die het beste tot zijn recht komt bij kortstondige verwarming.

Kunstlicht
Taugé wordt verkregen door mungbonen of sojabonen te laten ontkiemen in water. Voor wie het thuis wil proberen: eerst vier uur blootstellen aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Tijdens massaproductie wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige lichtbronnen; vier uur in de volle belichting en daarna achttien uur in de duisternis. Het proces in de fabriek duurt wat langer dan thuis, een week ongeveer, vanwege het kunstlicht.
Het kiemen gebeurt onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn ook de omstandigheden waar bacteriën makkelijk kunnen groeien. Op taugé kunnen dan ook bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC).
Het is daarom belangrijk om alle kiemgroenten goed te wassen voordat men ze consumeert. Kiemgroenten moeten vers ruiken en gekoeld bewaard worden. Als laatste is het belangrijk om kiemgroenten maximaal twee dagen (gekoeld) te bewaren. Hierna is het beter om de kiemgroenten weg te doen.

Maagzweren
Taugé zit boordevol vitamine B, C, E en ijzer.
Uit onderzoek blijkt dat kiemgroenten beter werken dan antibiotica om maagzweren te voorkomen die veroorzaakt worden door de Helicobacter pylori bacterie. Kiemgroenten kunnen ook helpen maagkanker te voorkomen.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van taugé wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Phaseolus aureus

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,30 mg
Vitamine B2 0,35 mg
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine B11 60 mcg
Vitamine C 14 mg
Kalium 70 mg
Calcium 50 mg
Fosfor 210 mg
Magnesium 50 mg

Bevat ook vitamine E, ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Anonymous. (1999). Microbiological safety evaluations and recommendations on sprouted seeds. National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods. Int J Food Microbiol Nov 15;52(3):123-53.
  • Fahey JW, Haristoy X, Dolan PM, et al. (2002). Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzopyrene-induced stomach tumors. Proc Natl Acad Sci U S A May 28;99(11):7610-5.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.