Thee (groen)

NTTT aanrader

Groene thee is al jaren erg populair. Terecht want het heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Er wordt op dit moment zelfs onderzoek gedaan naar het effect van groene thee op kankercellen.

Goede cholesterol
Groene thee zit vol met antioxidanten zoals polyfenolen en flavonoiden. Doordat de balderen van groene thee eerst worden gestoomd voordat ze worden gedroogd, blijven de polyfenolen behouden. Deze polyfenolen gaan vrije radicalen te lijf, ze blijken een antibacteriƫle werking te hebben, ze hebben een bloedsuikerverlagende en een leverbeschermende werking.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat groene thee de goede cholesterol (HDL) verhoogt en de slechte cholesterol (LD) verlaagt. Dit beschermt de bloedvaten en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat groene thee een mogelijke antikankerwerking heeft. Op dit moment wordt dit verband vooral gelegd met borst-, prostaat-, slokdarmkanker en vormen van kanker in het maagdarmstelsel. Deze antikanker werking heeft waarschijnlijk te maken met een aantal processen

  • remmen van aantasting van erfelijk materiaal
  • remmen van de groei van aangetaste cellen
  • vermindering van de kans op uitzaaiingen
  • induceren van apoptose (celdood)
  • remmen van de ontstekingsreactie
  • remmen van de groei van nieuwe bloedvaten die kankercellen gebruiken om uit te zaaien.

Volgens het Amerikaanse ‘National Cancer Institute’ komt een dagelijkse consumptie van 1,2 liter groene thee overeen met 1,5 maal de laagste doeltreffende antikankerdosering voor een persoon van 70 kg,

Geheugen
Uit recent onderzoek is ook gebleken dat groene thee een positief effect heeft op ons geheugen. Vrijwilligers in een Zwitserse studie zouden duidelijk een beter geheugen hebben na het drinken van groene thee. Een betrokken wetenschapper stelt: ‘Onze bevindingen suggeren dat groene thee de korte termijn synaptische plasticiteit van de hersenen zou kunnen verhogen’.

MMV advies
Binnen het oorspronkelijke Moermandieet is groene thee niet toegestaan. De reden hiervoor is dat binnen dit dieet de vers geperste sappen erg belangrijk zijn. Het drinken van thee heeft dan als gevolg dat er minder sappen worden gedronken. De NTTT artsen daarentegen zijn van mening dat de positieve effecten van groene thee op onze gezondheid voldoende aangetoond zijn om te adviseren dit toch regelmatig in het dagelijkse menu op te nemen. Wel is het belangrijk dat de groene thee dan op de juiste wijze wordt gezet. Wordt dit niet gedaan, dan zijn de positieve effecten op de gezondheid gering. 

Zet de groene thee op de volgende wijze:

Voor 1 liter groene thee:
1. Doe 1 liter water van 75 graden in een schone theepot. Dit kan verkregen worden door 0,15 liter koud water te mengen met 0,85 liter kokend water. Bij voorkeur controleren met een thermometer. 
2. Bij zacht water 10 cl (of gram) citroensap toevoegen. Bij hard water 12 cl (of gram) citroensap aan het water toevoegen. Bij voorkeur pH waarde controleren, dit moet pH4 zijn. 
3. 10 gram groene thee (geen buideltje, maar puur blad) aan het water toevoegen. Bijvoorbeeld met behulp van een glazen zeefpotje. Gebruik je de theebladeren voor de eerste keer dan moet de thee 5 minuten trekken. Gebruik je de bladeren voor de tweede keer, laat ze dan 7 tot maximaal 10 minuten trekken. De theebladeren kun je twee keer gebruiken. 
4. Haal de theebladeren uit het water. De thee is gereed. 

Latijnse naam: 
Camellia sinensis

Literatuur:

  • Carlson JR, Bauer BA, Vincent A, Limburg PJ, Wilson T. Reading the tea leaves: anticarcinogenic properties of (-)-epigallocatechin-3-gallate. Mayo Clin Proc 2007; 82(6):725-32.
  • Schmidt A. et al. Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology, 2014; DOI: 10.1007/s00213-014-3526-1
+1

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.