Thee (zwart)

Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Thee van deze plant is zeer rijk aan antioxidanten in de vorm van polyfenolen. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken in menselijke cellen. Zwarte thee wordt verkregen door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variƫteiten en heeft hierdoor een sterkere smaak en bevat meer theine, of cafeine, dan lichter geoxideerde thee.

Cholesterol
Volgens Schots wetenschappelijk onderzoek, zorgt het drinken van drie koppen zwarte thee per dag tot het drastisch verlagen van het cholesterolniveau. Ook verlaagt zwarte thee de bloedsuikerspiegel en vetten in het bloed. De hoeveelheid polyfenolen die in thee te vinden zijn, zouden hiervan de oorzaak  zijn.

Cafeine en Theine
Zwarte thee bevat cafeine en theine. Dit zijn schadelijke stoffen die onder meer een aanslag doen op de alvleesklier, die zijn werk goed moet kunnen doen om de suikerspiegel te reguleren. Daarnaast activeert het ook de hormonen. 

MMV advies
Zwarte thee past niet in het oorspronkelijke Moermandieet omdat er minder gunstige stoffen inzitten dan in groente- en vruchtensap. Bovendien gaat Moerman uit van niet of zo min mogelijk bewerkte producten. Ook de NTTT artsen raden het drinken van zwarte thee af. 

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g, onbereid
Vitamine B1 0,09 mg
Vitamine B2 0,55 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Natrium 50 mg
Kalium  450 mg
Calcium 450 mg
Fosfor 310 mg
Ijzer 16 mg
Magnesium 40 mg

Bevat ook polyfenolen, koper en zink.

Literatuur:

  • Bahorun T, et al. The effect of black tea on risk factors of cardiovascular disease in a normal population. Prev Med. 2012 May;54 Suppl:S98-102. doi: 10.1016/j.ypmed.2011.12.009. Epub 2011 Dec 16.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.