Tijm

Tijm komt vooral voor in landen rond de Middellandse Zee maar is ook prima in eigen moestuin of in pot op het terras of vensterbank te kweken. De smaak en geur van tijm zijn zeer aromatisch en passen perfect bij bonen, ei en groentegerechten. Tijm wordt door zijn aromatische geur ook veel in de zeepindustrie gebruikt en er wordt siroop van gemaakt voor een pijnlijke keel.
Daarnaast is tijm ook geliefd binnen de fytotherapie (kruidengeneeskunde) en als sierplant.
Tijmblaadjes zijn klein en ovaal van vorm en hebben een grijsgroene kleur.

Natuurlijk medicijn 
Tijm wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk medicijn bij borst-, en luchtwegproblemen zoals hoesten en bronchitis. Recent onderzoek wijst nu uit dat tijm inderdaad een helende werking heeft op het menselijk lichaam.
De essentiële olie van tijm, genaamd thymol, is een veel onderzochte substantie. In proefdieronderzoek laat thymol zien dat het het gehalte aan gezonde vetten in celmembramen en andere celstructuren aanzienlijk verhoogt. Vooral een omega 3-vetzuur in celmembramen van hersenen, nieren en hart verhoogde significant. Thymol laat dus cellen minder snel verouderen.

Tegen bacteriën
Naast het ondersteunen van celmembramen is thymol werkzaam tegen verschillende bacteriën en schimmels. 
Het toevoegen van tijm aan een dressing van salade verkleint de kans drastisch op een eventuele voedselvergiftiging. Een extract van tijm gebruikt bij acne zorgt ervoor dat de huid neutraliseert en de bacterie die acne vaak veroorzaakt onschadelijk wordt gemaakt. Dit extract zou beter werken dan benzoyl peroxide dat nu wordt voorgeschreven om acne te behandelen.

Zwangere vrouwen
Naast bovenstaande eigenschappen heeft tijm ook een vochtafdrijvende en krampoplossende werking. Vanwege deze krampoplossende werking wordt zwangere vrouwen afgeraden tijm te consumeren of te gebruiken in bijvoorbeeld aromatherapie.

Tijm bevat naast essentiele oliën ook vitamine A, vitamine C, ijzer, mangaan, koper en flavonoïden zoals apigenine, naringenine, luteoline en thymonine. Deze vitamines, mineralen en flavonoïden versterken allemaal de antioxidantele werking van tijm. 

Latijnse naam: 
Thymus vulgaris

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Bagamboula CF, Uyttendaeleand M, Debevere J. Inhibitory effect of thyme and basil essential oils, carvacrol, thymol, estragol, linalool and p-cymene towards Shigella sonnei and S. flexneri. Food Microbio 2004 Feb;21 (1):33-42. 2004.
  • Youdim KA, Deans SG. Beneficial effects of thyme oil on age-related changes in the phospholipid C20 and C22 polyunsaturated fatty acid composition of various rat tissues. Biochim Biophys Acta 1999 Apr 19;1438(1):140-6. 1999. PMID:12480.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.