Tonijn

De familie tonijn is rijk gevarieerd. Er zijn tonijnsoorten die in ondiep water en diep water voorkomen. In de meeste oceanen zijn tonijnen te vinden.
Ook de grootte van de verschillende soorten tonijnen kan sterk verschillen. Er zijn soorten die zo’n dertig centimer groot worden en soorten die zo’n anderhalve meter lang worden. 
Tonijn bevat gezonde vitaminen en mineralen maar ook een hoge concentratie kwik die schadelijk kan zijn voor het menselijk lichaam.

Omega 3
Omdat vette vis omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie. Tonijn is een medium vette vis. 

Toxines
Nadeel van vis is dat deze verontreinigd is, het bevat toxines. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van vis (met name vette vis) de nadelen overstijgt van de effecten van de intoxicatie met de toxines die in een vis zitten. Er is vooral onderzoek gedaan naar vette vis. Niet naar visoliecapsules. Maar het lijkt logisch om de effecten van vette vis toe te schrijven aan onder andere de visolie. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor kleine vissoorten aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels.

MMV advies
Tonijn is net zoals alle andere vissoorten niet toegestaan in het Moermandieet vanwege de dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram vis). Binnen het NTTT dieet is deze vissoort beperkt toegestaan. Voor kankerpati├źnten wordt tonijn helemaal afgeraden, na kanker en preventief kan deze vissoort incidenteel worden gegeten. 

Latijnse naam: 
Scombridae

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,45 mg
Vitamine B1 0,16 mg
Vitamine B2 0,16 mg
Vitamine B6 0,45 mg
Vitamine B11 15 mcg
Vitamine D 7 mcg
Natrium 100 mg
Kalium 250 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 200 mg
Ijzer 1 mg
Magnesium 30 mg

Bevat ook koper en zink.

Literatuur:

  • Burger J and Gochfeld M. Mercury in canned tuna: white versus light and temporal variation. Environ Res. 2004, Nov; 96(3):239-49.
  • Hart K, Kannan K, and Tao L. Skipjack tuna as a bioindicator of contamination by perfluorinated compounds in the oceans. Sci Total Environ. 2008, Sep 15; 403(1-3):215-21.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.