Vlees (Wild)

Bij de consumptie van vlees is er een duidelijk verschil in opvatting tussen het Moermandieet en het NTTT dieet. Daarom worden deze hieronder apart besproken.

Moermandieet
Het Moermandieet is een eiwitbeperkt dieet. Lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwitten. Zo ook tumor(kanker)cellen. Om de tumor onschadelijk te maken dienen de bouwstenen, de eiwitten, afgebroken te worden. Enzymen (trypsinen) die hiervoor nodig zijn, worden aangemaakt door met name onze alvleesklier. Om de alvleesklier niet te overbelasten, dienen we geen vlees, vis en gevogelte te eten. De vertering hiervan verbruikt enzymen die nodig zijn om de kankercellen te vernietigen. Eiwitsplitsende enzymen bevinden zich ook in het sap van groenten en fruit. Om deze reden zijn verse groente en fruitsappen fundamenteel in het Moermandieet. In het Moermandieet zijn vlees, gevogelte (en vis) dus niet toegestaan. 

NTTT dieet
Binnen het NTTT dieet wordt er onderscheid gemaakt tussen rood vlees, wit vlees en wild. Hoewel wild in feite ook rood vlees is, wordt dit toch apart besproken omdat de verhouding omega 3/omega 6 bij wild anders is dan bij de andere soorten rood vlees. 

Wild
Rood vlees is dus het vlees van zoogdieren zoals runderen en varkens, maar ook andere zoogdieren. Dit is ook binnen het NTTT dieet niet toegestaan. Dit hangt samen met de vetverdeling en het ijzer uit het Haem (rode bloedlichaampjes). Daarbij is er nieuw onderzoek gericht op een bepaald suiker Neu5Ac, die aanwezig is bij mensen. Bij zoogdieren is dat Neu5Gc. Als je veel rood vlees eet wordt de suiker in de mens langzaam Neu5Gc, wat zorgt voor immuundepressie. Daarnaast zitten we hier in het westen met vlees waarvan de vetzuurverhouding vooral omega 6 is en veel minder omega 3. Maar dat is bij wild dus anders, veel gunstiger, dan bij ander rood vlees. Daarom is wild incidenteel toegestaan. 

Bewerkt vlees
Bewerkt vlees (zoals bijvoorbeeld vleeswaren) passen ook niet binnen het NTTT dieet. Uit onderzoek blijkt dat met name bewerkt vlees en vis een hoger risico geeft op het ontstaan van kanker. En dat betreft vlees van alle dieren, zowel van zoogdieren, gevogelte en vis. 

MMV advies
Binnen het Moermandieet is geen enkele soort vlees toegestaan. Binnen het NTTT dieet is wild incidenteel toegestaan. Incidenteel betekent in dit geval zeker niet iedere week. Echt slechts heel af en toe, bij bijzondere gelegenheden bijvoorbeeld. En uiteraard uitsluitend biologisch. 

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Abid Z. et al. Meat, dairy and cancer. Am J Clin Nutr. 2014 May 21;100(Supplement 1):386S-393S.
  • Mourouti N. et al. Meat consumption and breast cancer: A case-control study in women. Meat Sci. 2014 Oct 23;100C:195-201. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.10.019

Beeld: smulweb.nl

0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.