Vlees (Wit)

Bij de consumptie van vlees is er een duidelijk verschil in opvatting tussen het Moermandieet en het NTTT dieet. Daarom worden deze hieronder apart besproken.

Moermandieet
Het Moermandieet is een eiwitbeperkt dieet. Lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwitten. Zo ook tumor(kanker)cellen. Om de tumor onschadelijk te maken dienen de bouwstenen, de eiwitten, afgebroken te worden. Enzymen (trypsinen) die hiervoor nodig zijn, worden aangemaakt door met name onze alvleesklier. Om de alvleesklier niet te overbelasten, dienen we geen vlees, vis en gevogelte te eten. De vertering hiervan verbruikt enzymen die nodig zijn om de kankercellen te vernietigen. Eiwitsplitsende enzymen bevinden zich ook in het sap van groenten en fruit. Om deze reden zijn verse groente en fruitsappen fundamenteel in het Moermandieet. In het Moermandieet zijn vlees, gevogelte (en vis) dus niet toegestaan. 

NTTT dieet
Binnen het NTTT dieet wordt er onderscheid gemaakt tussen rood vlees, wit vlees en wild. Hoewel wild in feite ook rood vlees is, wordt dit toch apart besproken omdat de verhouding omega 3/omega 6 bij wild anders is dan bij de andere soorten rood vlees. 

Wit vlees
Wit vlees is het vlees van kip en ander gevogelte zoals kalkoen. Wit vlees is toegestaan binnen het NTTT dieet. Uit onderzoek blijkt dat er geen toename van sterfte is die toe te schrijven is aan visgebruik en vlees van gevogelte, in tegenstelling tot het gebruik van rood vlees. Dit hangt samen met de vetverdeling en het ijzer uit het Haem (rode bloedlichaampjes) en de aanwezigheid van een bepaald suiker Neu5Gc. Daarnaast speelt ook de verhouding omega 3 / omega 6 een rol.  

Bewerkt vlees
Bewerkt vlees (zoals bijvoorbeeld vleeswaren) passen ook niet binnen het NTTT dieet. Uit onderzoek blijkt dat met name bewerkt vlees en vis een hoger risico geeft op het ontstaan van kanker. En dat betreft vlees van alle dieren, zowel van zoogdieren, gevogelte en vis. 

MMV advies
Binnen het Moermandieet is geen enkele soort vlees toegestaan. Binnen het NTTT dieet is wit vlees wel toegestaan. Maar niet te veel, dus niet iedere dag, of iedere dag maar een heel klein beetje. En uiteraard uitsluitend biologisch. 

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Abid Z. et al. Meat, dairy and cancer. Am J Clin Nutr. 2014 May 21;100(Supplement 1):386S-393S.
  • Mourouti N. et al. Meat consumption and breast cancer: A case-control study in women. Meat Sci. 2014 Oct 23;100C:195-201. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.10.019.

Beeld: smulweb.nl

0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.