Witte wijn

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most, versgeperste maar nog niet vergiste sap, is vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleur bevat, kan witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt worden. De kleur van wijn hangt af van het druivenras en de rijping van de wijn. Jonge witte wijn kan een ietwat groenige kleur hebben terwijl oudere wijn een wat diepere honingachtige kleur heeft.

Lever
De lever heeft het zwaar wanneer er alcohol geconsumeerd wordt. Hoe meer alcohol er gedronken wordt, hoe groter de kans op levercirrose (wat leverkanker kan veroorzaken), leververvetting en beschadiging van de alvleesklier, hartspier en centraal zenuwstelsel. Alle alcohol vormt een belasting voor de nieren en de lever. De lever kan zo’n tien tot vijftien gram alcohol per uur omzetten, ongeveer de inhoud van één alcoholische consumptie.

Kankerverwekkend
Elk glas drank verhoogt de kans op kanker en vooral de kans op mond-, keel-, slokdarm-, lever-, dikke darm- en bij vrouwen een sterk stijgend risico op borstkanker. Men hoeft hiervoor niet dronken te worden voordat de alcohol schade aanricht. Dit verhoogd risico op kanker treedt al op bij een veel lagere hoeveelheid alcohol (één glas) per dag. 

Roken
Wie ook nog eens rookt naast het drinken verhoogt  de kans op kanker aanzienlijk. Dit komt doordat alcohol en tabak hand in hand de cellen in het lichaam beschadigen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol ervoor zorgt dat de slijmvliezen in mond en keel de kankerverwekkende stoffen in tabak beter opnemen waardoor de kans op kanker vergroot wordt.

Het is voor wetenchappers nog niet helemaal duidelijk waarom alcohol de kans op kanker vergroot maar men denkt dat het komt door de manier waarop ons lichaam alcohol afbreekt. Ons lichaam zet alcohol namelijk om in acetaldehyde. Acetaldehyde kan kanker veroorzaken doordat het ons DNA beschadigt en het voorkomt dat het gerepareerd kan worden.

Hormoonstoornissen en vitamines
Ook kunnen door langdurig alcoholgebruik hormoonstoornissen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn verlaagde concentraties van geslachtshormonen, menstruatie- en ovulatiestoornissen, erectiestoornissen en verminderde aanmaak van hemoglobine in het bloed. Ook neemt het lichaam minder vitamines en mineralen op terwijl het verwerken van de alcohol juist tot gevolg heeft dat er meer vitamines verbruikt worden. Hierdoor kan er een gebrek optreden.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine B6 0,02 mg
Kalium 80 mg
Calcium 10 mg
Fosfor 15 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook ijzer, koper, sulfiet en zink.

Literatuur:

  • Parkin, M., et al., Cancers attributable to the consumption of alcohol in the UK in 2010. Br J Cancer, 2011. 106 (S2) p. S14- S18. PubMed
  • Tramacere, I., et al., A meta-analysis of alcohol drinking and oral and pharyngeal cancers. Part 1: overall results and dose risk relation. Oral Oncol, 2010. 46(7): p. 497-503. PubMed
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.