Vrouw die afvalt, loopt minder kans op borstkanker

Vrouwen ouder dan 50 jaar kunnen het risico op borstkanker verkleinen door af te vallen. Dit kan een gevolg zijn van het afvallen, maar eveneens van gezondere eet- en leefgewoonten. Overgewicht en obesitas aanpakken kan derhalve levens redden. Het is aannemelijk dat de uitkomst van het betreffende onderzoek ook geldt voor vrouwen onder de 50 maar die veronderstelling is niet onderzocht.

Het is eigenlijk heel logisch. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het risico op borstkanker hoger ligt bij vrouwen met overgewicht of obesitas. Dit kan zijn omdat zij meer oestrogenen produceren dan vrouwen met een gezond gewicht. Die oestrogenen kunnen ervoor zorgen dat de borstcellen groeien, wat kan leiden tot borstkanker als die groei oncontroleerbaar is. 

Is overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker, het omgekeerde blijkt nu ook waar te zijn: Wie vermagert, vermindert de kans op deze ziekte. Bij het onderzoek waren in totaal 180.885 vrouwen betrokken. 

Een kwart minder risico bij 9 kg afvallen

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in verschillende groepen naargelang de evolutie van het lichaamsgewicht gedurende de opvolging. De onderzoekers hielden eveneens rekening met mogelijk storende factoren zoals fysieke activiteit en het gebruik van hormonale preparaten. 

In vergelijking met vrouwen die een stabiel gewicht behielden, daalde het risico op borstkanker met 13 procent wanneer ze 2 tot 4,5 kg vermagerden. Bij een vermagering van 4,5 tot 9 kg was dat 16 procent en wanneer ze meer dan van 9 kg verloren, verminderde het zelfs met 26 procent. De daling van het risico op borstkanker was vooral aanwezig bij vrouwen die aan de start van de studie leden aan overgewicht of obesitas. 

De onderzoekers besluiten dat gewichtsverlies een belangrijke maatregel kan zijn om het risico op borstkanker te doen dalen.

Ook alcohol, bewegen en erfelijkheid spelen een rol

Deze studie laat een duidelijke daling van het risico op borstkanker zien na vermageren, maar we zijn niet zeker dat dit komt door te vermageren. Het kan zijn dat vrouwen die afvallen gezondere eet-en leefgewoonten aannemen, wat het resultaat geheel of gedeeltelijk kan verklaren. 

Veranderingen van het lichaamsgewicht alleen kunnen natuurlijk niet alle borstkankers verklaren, andere elementen spelen eveneens een rol zoals alcoholconsumptie, bewegen en erfelijkheid.

Volgens Eos wetenschap toont deze studie toont aan dat het risico op borstkanker daalt bij vrouwen die vermageren.

Beeld: nl.wikihow.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug