We eten iets gezonder

Je zou het niet zeggen aan de volgeladen karren in de supermarkt en aan het kauwende legioen reizigers op treinstations maar Nederland lijkt op het gebied van eten en drinken toch echt zijn leven te beteren. Volgens de jongste Voedselconsumptiepeiling is de afgelopen jaren een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien.

Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken.

Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Toch is er nog veel meer gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden.
 Een mandarijn per week

Nederlanders aten in de periode 2012-2016 bijna 120 gram fruit per dag, acht procent  meer dan in de periode 2007-2010.  Ter vergelijking: dat komt bijvoorbeeld neer op 1 mandarijn per week of 2 appels per maand.

Ook lijkt het erop dat we iets meer groenten zijn gaan eten. Voor de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatzieken, diabetes en bepaalde vormen van kanker is een verdere stijging van de consumptie van plantaardige  voedingsmiddelen gewenst. Slechts een minderheid van de Nederlandse volwassenen voldoet hiervoor aan de aanbevelingen.

Gunstig: Minder vlees geconsumeerd

De consumptie van vlees en zuivel is de afgelopen jaren gedaald. Per dag eten we ongeveer 100 gram vlees en consumeren we ongeveer 350 gram zuivelproducten. Dat is respectievelijk 8 en 12 procent minder dan in de periode 2007-2010.

De daling in de consumptie van rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid in verband met een lager risico op een aantal chronische ziekten.

Minder suikerhoudende dranken

Kinderen dronken in de periode 2012-2016 gemiddeld 595  ml suikerhoudende dranken per dag, bij volwassenen was dit 292 ml. De consumptie van suikerhoudende dranken daalde binnen deze periode bij kinderen én volwassenen. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende drankenper week minder dan in 2012-2014. Bij volwassenen daalde dit met 350 ml per week. De consumptie van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op overgewicht en diabetes.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug