2018 – Uitzicht 1

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud:

“Ik voel me beter dan ooit tevoren”- Met twee kwaadaardige tumoren in de darmen en uitzaaiingen in de lymfklieren wijst Paul Borst (53) chemokuren af. Zijn kwetsbare gezondheid – de ziekte van Crohn – doet hem tot dit besluit komen. Hij kiest voor het Moermandieet en voor cannabisolie. Exact een jaar later is hij volledig ‘schoon’.

Alcohol, het nieuwe roken? – Het imago van rode wijn is niet meer wat het geweest is. Stond de consumptie van maximaal twee glaasjes voorheen bekend als gezond, tegenwoordig luidt het devies: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.’ In de vernieuwde MMV-Voedingsmiddelenlijst is rode wijn afgewaardeerd van oranje naar rood. Hoe verantwoord is het dagelijkse ‘glaasje rood’ nog?

“Ik zette radicaal de knop om” – Tijdens haar opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut leerde Brigitte Lombert (53) veel over voeding en gezondheid. “Voor mij is het niet moeilijk om te kiezen voor goede voeding. Ik voel me er gewoon veel beter bij.”

De laatste column van Gerda Schapers – “Kind, wat ben je toch weer ries.”

Feestelijk afscheid van ‘good old’ Cor van Groningen

Digitale detox – In de supermarkt even antwoorden op een appje, bellen in de auto, op facebook zetten wat je die dag gegeten hebt. Ongemerkt sloop er de afgelopen jaren een nieuwe verslaving in: de mobiele telefoon. Hoe ga je bewust om met mobiele media en wat is een digitale detox?

Voeding en leefstijl snel in medische opleiding – Er is een nieuwe lichting artsen in de maak: geneeskundestudenten die menen dat leefstijl de eerste prioriteit zou moeten zijn van een dokter. Zij vinden elkaar in stichting Student en Voeding. In alle universiteitssteden zijn studenten inmiddels in gesprek met hun opleiders. “Binnen vijf jaar zit onderwijs over voeding en leefstijl overal in het curriculum”, voorspelt Wilma Oosthoek, oprichter en voorzitter van de stichting.

Wist u  dat dat in 1997 de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D nul was? – Column van Gert Schuitemaker

Uit de spreekkamer – Wervelkanaalvernauwing, spirulina en chlorella, arsenicum in rijst.

Nog geen vaste lezer van Uitzicht? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Leeshier meer over dit aanbod.