2020 – Uitzicht 1

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud:

Interview – Tongkanker en een meningeoom dwingen Peter Haima rond zijn 50e na te denken over de vraag: “Wat wil ik met mijn leven?” Voor het eerst geeft de wetenschapper zijn gevoel  voorrang boven de ratio. Hij wordt yogadocent. “Kennelijk moest ik letterlijk stilstaan om naar binnen te keren.”

Thema – Dagelijks wordt ons lichaam aan ruim 25.000 bioactieve voedselbestanddelen blootgesteld. De interactie van voeding met de genen beïnvloedt onze gezondheid. Welke voedingstoffen de genen aansturen en hoe? Dat is onderwerp van twee groeiende onderzoeksgebieden: nutritional genomics en nutrigenetics.

Lijf & Leden – Een kwart eeuw geleden genas een kennis van Svetlana Arsentieva (53) van kanker dankzij het Moermandieet. “Dat bleef mij altijd bij.” Toen ze zelf de ziekte van Hashimoto kreeg, ging Svetlana ook met voeding en leefstijl aan de slag. “Mijn internist was verbaasd. In plaats van meer medicijnen had ik er juist steeds minder nodig.”

Interview – Hoogleraar Emely de Vet: Waarom het zo moeilijk is gezond te leven.

Marlie’s Kookboekenhoek – 50 keer lunchen zonder brood; Little green kitchen.

Voeding & Beweging – Het belang van (eiwitrijke) voeding in combinatie met beweging staat eindelijk op de kaart, zegt de kersverse hoogleraar Peter Weijs.

Interview – De Leidse hoogleraar Jessica Kiefte over de massale overstap op een gezonde leefstijl: “Om iets te veranderen moet je bij de nieuwe generatie beginnen.”

Marry’s kruidentuin – De ui als bioactieve voedingsbom.

Uit de spreekkamer – Plastabletten; Overprikkelde slijmvliezen; B-12 opnamestoornis.