Uitzicht 1, 2022

3.50

Het eerste ledenmagazine van MMV staat in het teken van vitamine B12 en kurkuma.

Heb ik een vitamine B12 tekort? Naast vitamine D en foliumzuur (B11) is vitamine B12 mogelijk één van de bekendste, maar ook minst begrepen, micronutriënten. In dit nummer van Uitzicht zoomt klinisch chemicus Frits Muskiet uitgebreid in op dit vitamine dat enkel gemaakt wordt door bacteriën. Het maken ervan slurpt energie, daarom stelen de organismen het liefst bij elkaar en dat gebeurt voortdurend. Daarnaast aandacht voor een populair ingrediënt: kurkuma. In deze Uitzicht alles over de voedingwaarde, een arts legt hoe het te gebruiken en in de recepten vindt u twee lekkere manieren om het toe te passen. Daarnaast een interview met Simon die dit jaar honderd hoopt te worden. Hij woont nog zelfstandig en slikt geen medicijnen. Hoe hij dat doet? ‘Orde en regelmaat en alles met mate.’

Kurkuma: wat is de voedingswaarde?

Interview – Hij is zijn 100e levensjaar ingegaan, woont zelfstandig, slikt geen medicijnen, heeft
geen thuiszorg en volgt het wereldnieuws op de voet. Hoe hij zo gezond oud is geworden?
Simon Hameete (99) wijst naar boven: ‘Dankzij onze lieve Heer.’ Maar hij prijst ook zijn ouders. ‘De basis voor gezond oud worden, ligt in je opvoeding.’

In de media – Een klein jaar na de verkiezingen presenteerde de coalitie zich met een aantal goede voornemens. De bijdrage van een regering aan de loop der dingen is kleiner dan vaak gedacht en voor de nieuwe bewindslieden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de speelruimte per definitie beperkt. De voorgenomen afschaffing van de btw op groenten en fruit is in dat licht bijna revolutionair te noemen.

Wetenschap –  Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. Een (ernstig) tekort veroorzaakt bloedarmoede en neurologische en psychiatrische afwijkingen. Een tekort komt veel voor onder ouderen. Dat is te verklaren vanuit de complexe manier waarop deze mysterieuze voedingsstof door ons lichaam reist. Een artikel van prof. dr. Frits Muskiet.

Interview – Als boerderijkind is buitenleven en bewegen voor Ann Sleurink (58) de normaalste
zaak van de wereld. Dat je met voeding zoveel winst kan behalen, ontdekte ze pas na
haar vijftigste. ‘Was ik daar maar veel eerder mee begonnen.’

Recepten met kurkuma – Gouden melk, witlofsalade met appel en geraspte biet, winterse groenteschotel, kurkumasap

Interview met de penningmeester – Na tien jaar stopt Nico Sleeuwenhoek (70) als penning-meester van MMV. Hoe kijkt hij terug? Als bestuurslid meedenken over de koers van de vereniging boeide hem evenzeer als de cijfers en het geld. Ook persoonlijk bracht het hem veel. ‘Op alle fronten ben ik bewuster gaan leven.’

Opinie – Kanker krijgen is voor een groot deel pure pech. En hoe langer je leeft hoe groter
het risico. Zo zou je de column van Frits Muskiet in Uitzicht nr. 9 van 2021 kunnen samenvatten. Het prikkelde MMV-lid Marcel Rietjens tot een reactie. ‘Wat helpt is het drastisch verminderen van het glucoseaanbod.’

Marlie’s Kookboekenhoek – 50 x avondeten zonder vlees (klaar in 30 minuten) + Makkelijk Gezond en Koolhydraatarm genieten. Doe mee aan de verloting en win één van de boeken!

Column Frits Muskiet – Kankercellen houden van suiker (glucose). Wat opvalt is dat ze glucose op de meest onhandige manier lijken te benutten. Dit fenomeen staat bekend als het Warburgeffect.
Wat houdt het in en wat betekent het voor de behandelpraktijk?

Marry’s Kruidentuin – Peterselie: weldaad voor hart en nieren. Peterselie (Petroselinum crispum) behoort tot Marry’s favoriete kruiden. Dit tweejarige, winterharde kruid is een van de
weinige smaakmakers die in januari nog uit de tuin te oogsten is. Het heeft een positieve werking op bloeddruk en vochthuishouding in ons lichaam. Plus: een recept voor een peterseliepesto!

Uit de spreekkamer – Een team van artsen beantwoordt uitgebreid lezersvragen over voeding en suppletie. Dit keer: Kurkuma – Koperspiraal en zwangerschap – Ziekte van Kahler

 

 

Categorie: Tags: , , ,