2019 – Uitzicht 1

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud:

  • Dikke darmkanker, waarschijnlijk met uitzaaiingen. De schok is groot als Bob ten Have (59) de diagnose krijgt, maar zijn levenslust is groter. Hij ondergaat een operatie en kiest  voor natuurlijke behandelingen. “Ik kon geen andere gedachte toelaten  dan dat ik beter zou worden.”
  • De rubriek In de media over het wonderlijke stofje sulforafaan dat voorkomt  in alle leden van de familie Brassica.
  • Special over “Dokters van morgen, natuurartsen van vandaag”. Jarenlang werden dokters die zich uitspraken over het belang van voeding en leefstijl in de hoek van de geitenwollen sokken of zelfs kwakzalverij gedrukt. Nu lijkt er een andere wind door Nederland te waaien. ‘Steeds vaker horen artsen: ‘Dokter, wat kan ik zelf doen?’ Met o.a. de Leidse hoogleraar Hanno Pijl, de Goudse NTTT-arts Roland Lugten en een vijftal reguliere artsen. “Ik zie mensen door leefstijlaanpassingen opknappen.”
  • Marlie’s Kookboekenhoek:  “Smakelijck-Puur Hollands” van Williene Klinck en “Eet beter in 28 dagen” van Tamara de Weijer
  • Jarenlang werkte Jeannet Oussoren (56) als oncologieverpleegkundige in het ziekenhuis. Van goede voeding wist ze toen ‘helaas’ niets af. Die kennis kwam nadat de migraine van haar dochter dankzij de adviezen van een orthomoleculair arts draaglijk werd. “Ze werd een ander mens.”
  • Op aangeven van televisiesatiricus Arjen Lubach schrapte zorgverzekeraar CZ enkele alternatieve behandelingen uit de aanvullende verzekering. Nieuwe registratie-eisen  discrimineren complementair werkende artsen. En op homeopathische middelen mag niet meer staan waar ze voor bedoeld zijn. Anderzijds ging de deur van het slot voor leefstijlgeneeskunde. Aan Martine Busch van het Van Praag Instituut de vraag waar we staan met de complementaire zorg. En welke kant gaat het op? “Zoals een Echternachter processie. Twee stappen vooruit, een stap achteruit.”
  • Hoe te overleven in een wereld met een overvloed aan medische informatie? Het nieuwste boek van Peter Gøtzsche, chemicus, arts en medisch onderzoeker, wijst u de weg. Het enige alternatief voor gezonde medicijnen? Een gezonde leefstijl!
  • Marry’s blik op bomen stelt de eik centraal. Een stoere helper.
  • Gert Schuitemaker over Linus Pauling en Albert Einstein. “Pauling was eminent in de scheikunde, maar óók in de toepassing van de scheikunde bij de mens: de orthomoleculaire geneeskunde.”
  • Uit de spreekkamer: Fruitsuikers en kanker; Inuline en Herpes op het oog.