• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Pof ook eens kastanjes

Pof ook eens kastanjes

Pof ook eens kastanjes 3
1 november 2019

Het is kastanjetijd. Ze worden overal volop geraapt. Anders kunt u wel bij de groenteboer terecht. Niet bij iedereen loopt meteen het water in de mond als het woord kastanje valt. Onbekend maakt onbemind. Stap eens over die reserves heen want kastanjes zijn hartstikke gezond.

Tamme kastanjes

Kastanjes behoren tot de groep van de noten, want het gaat om zaden in een harde bast – zij het minder hard dan die van bijvoorbeeld okkernoten, hazelnoten en amandelen. Tegelijk verschillen ze sterk van andere noten omdat ze arm zijn aan vetten.

Paardenkastanje is giftig voor de mens

Let wel, we spreken hier over de eetbare, tamme kastanje, de Castanea sativa. Je herkent ze aan de behaarde punt met enkele stekels op een staartje.

De paardenkastanje draagt deels dezelfde naam, maar is van het geslacht aesculus en is giftig voor mensen. Paardenkastanjes hebben geen behaard, stekelig staartje. Ze zijn overal rond.

Roosteren of poffen is kinderspel

Kastanjes roosteren of poffen is kinderspel. Reinig ze met een vochtige doek en snij ze kruiselings in met een scherp mes om openbarsten te voorkomen. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Schud ze af en toe. Eet ze warm, want pellen is soms moeilijk als ze volledig afgekoeld zijn. Geroosterde kastanjes zijn lekker in slaatjes of als extra bijgerecht.

Lees ook wat de MMV-Voedingsmiddelenlijst over kastanjes zegt!

En: Hoe herken je eetbare kastanjes?

Beeld: moniquevandervloed.nl

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt? 4

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt?

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten 5

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding 6

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding

Advertenties

Vithortho zink 4 in 1
Lamberts Health Benefits 7
De Roode Roos 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok