• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Minder allergieën en betere gezondheid met biologische voeding

Minder allergieën en betere gezondheid met biologische voeding

Minder allergieën en betere gezondheid met biologische voeding 3
15 februari 2025

Een langlopende studie onder Parijse kinderen toont bij een meer biologisch voedingspatroon een lager risico op allergieën. Een nieuwe systematische studie van de bestaande literatuur vond duidelijke voordelen van biologische voeding op cardiometabole risicofactoren. En Amerikaanse onderzoek onderbouwt de relatie tussen een bekende onkruidverdelger en breinziekten.

‘Onze bevindingen suggereren dat een frequente consumptie van biologische voedsel kan beschermen tegen het ontstaan van allergieën’, concluderen onderzoekers van de Université Paris Cité in Allergy. ‘Gebaseerd op de aanname dat de consumptie van biologisch voedsel op achtjarige leeftijd, de consumptie op jongere leeftijden weerspiegelt.’ Aan de hand van voedselvragenlijsten werd het voedingspatroon van 1.258 kinderen uit het ‘PARIS’ geboortecohort ingedeeld naar het biologische gehalte.

Iets meer dan helft van kinderen at zelden tot nooit biologische voeding, bijna dertig procent deed dat af en toe en ruim twintig procent deed dat regelmatig. De uitkomsten werden zo goed als mogelijk gecorrigeerd voor andere factoren die een rol kunnen spelen. Zoals contact met sigarettenrook, de mate waarin het dieet Mediterraan is en sociaaleconomische status van de ouders. Behalve op allergieën, had een frequente consumptie van biologische zuivel, eieren, groenten, fruit, noten en vruchten, geen statistisch overtuigend effect op het risico van astma, eczeem of rhinitis te ontwikkelen.

Al valt daar op onderdelen meer over te zeggen. Biologische melk gaf een statistisch duidelijk verband (P 0.03) met minder allergische rhinitis en een trend (P 0.07) naar een lager risico op eczeem. De consumptie van biologische eieren hield relatief sterk verband met een lager risico op allergieën.

Cardiometabole risicofactoren

Dat is weer een studie voor op de grote stapel, meest observationeel, onderzoek naar de relatie tussen biologische voeding en gezondheidsuitkomsten. Griekse onderzoekers selecteerden uit een totaal van 1.760 publicaties 21 stuks voor hun systematische review naar impact van biologisch voedsel op de gezondheid. Behalve dat deze uit de periode 2006 tot 2022 komen, geeft de samenvatting in de European Journal of Clinical Nutrition geen verdere informatie over hun selectiecriteria.

Consumptie van biologisch voedsel is in de meerderheid van de prospectieve studies gelinkt aan lagere ‘cardiometabole’ risicofactoren voor hart- en vaatziekten. ‘Waaronder obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en te hoge bloedvetten.’ Geen eenduidige uitkomsten waren er voor het kankerrisico en voor verschillen in voedingswaarde tussen gangbaar en biologisch geproduceerd voedsel. Wel consistent zijn de waarneming in klinische studies dat biologisch etende deelnemers een lagere blootstelling aan pesticiden hebben.

Neurologische effecten

Sinds begon op te vallen dat mensen die veel met bestrijdingsmiddelen in aanraking komen een verdubbeld risico hebben op de ziekte van Parkinson, groeit de kritiek op de toelatingseisen voor landbouwgif. De toxicologische studies op proefdieren hoeven namelijk niet naar de risico’s voor de hersenen op de lange termijn te kijken. Gebeurt dat wel dan heeft een veelgebruikte herbicide als glyfosaat een probleem, blijkt uit experimenten aan de Arizona State University.

De proefdieren werden tijdelijk blootgesteld aan glyfosaat en ook in doseringen die voor de mens officieel als veilig gelden, bleken de dieren daar op lange termijn het een en ander aan over te houden. Er bleef een restproduct (aminomethylfosforzuur) in de hersenen achter, er was plaquevorming en verschillende ontstekingsmarkers veranderden. Ook leefden de blootgestelde muizen korter en gedroegen ze zich angstiger dan de controlemuizen.

Alle technische details zijn terug te vinden in Journal of Neuroinflammation. Daarin concluderen de auteurs: ‘Alles bij elkaar demonstreren onze resultaten dat glyfosaat, ondanks een lange herstelperiode, op de lange termijn pathologische consequenties heeft. Aangezien het gebruik ervan blijft toenemen, is meer onderzoek nodig naar de impact van glyfosaat en de metabolieten daarvan op het menselijke brein. En op hun mogelijke bijdrage aan neurodegeneratieve ziekten.’

Beeld: EqualStock IN

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

bestrijdingsmiddelen biologisch

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Voeding van essentieel belang tijdens behandeling van kanker 4

Voeding van essentieel belang tijdens behandeling van kanker

Promotie Uitzicht 4

Afwijken van het protocol bij kanker…. En dan?

Sulforafaan uit broccolikiemen als diabetesmedicijn 5

Sulforafaan uit broccolikiemen als diabetesmedicijn

Advertenties

De Roode Roos 6
Vitortho 7
Lamberts Health Benefits 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok